17 juli 2024

In de Vaticaanse Musea

Ik ben enkele dagen in Rome (vandaar de mindere aantal blogs van mijn kant) en vandaag bracht ik een bezoek aan de Vaticaanse Musea. Er is niet één Vaticaans museum, nee het is een hele collectie van musea en alles bekijken vergt denk ik minstens een week tijd. Qua afstand lopen wat je daar doet zou een bezoek aan de musea niet misstaan in een trainingsschema voor de marathon. 99% van de kunst in de Vaticaanse Musea is klassiek (Egyptisch, Grieks, Romeins) of religieus, maar heel af en toe kwam ik ook iets astronomisch tegen, zoals de hemelbol met sterrenbeelden, die je hierboven ziet. Gemaakt door Giovanni Antonio Vanosio in 1567. Of het miniatuur zonnestelsel, met de zon in het midden (vast niet uit de tijd van Galileï). De aarde is het kleine bolletje links van de zon, inclusief maan die er omheen draait. Je ziet ‘m hieronder.

Ook zag ik in de vloer deze afbeelding van de ster van Bethlehem, tenminste dat neem ik aan. Of is ’t een komeet die is afgebeeld? Een beschrijving was nergens te vinden.

Tenslotte kwam ik nog deze foto tegen van een ontmoeting die Paus Franciscus in 2018 had met onder andere de Italiaanse astronaut Paolo Nespoli. Die had toen net ISS expeditie 53 afgerond in de ruimte.

Share

Speak Your Mind

*