30 november 2023

SpaceX’ Crew Dragon ruimtecapsule zojuist gelanceerd voor testvlucht Demo-1

Credit: SpaceX

Zojuist (08.49 uur Nederlandse tijd) is vanaf Kennedy Space Center’s Launch Complex 39A in Florida de Crew Dragon ruimtecapsule van SpaceX met een Falcon 9 raket gelanceerd, het begin van Demo-1 of SpX-DM1 (SpaceX Demonstration Mission 1) – een nachtelijke lancering in Florida. Er was zojuist een succesvolle main engine cutoff (MECO). Het is de eerste testvlucht van een Dragon 2 capsule, die astronauten kan vervoeren. Als deze slaagt én als de in-flight abort test van de Falcon 9 / Crew Dragon ruimtecapsule óók slaagt dan zal ergens in de zomer de eerste daadwerkelijke bemande missie van een Crew Dragon capsule plaatsvinden. Aan boord van de Dragon is een testdummy die Ripley is gedoopt (naar het filmpersonages Ellen Ripley uit de Aliens serie). Ripley draagt een ruimtepak en is voorzien van allerlei sensors voor het uitvoeren van metingen. De data van Ripley wordt pas na de vlucht uitgelezen. Er is ook lading aan boord. De Dragon capsule zal naar het ISS vliegen en daar aankoppelen – naar verwachting zondag 3 maart om 09.30 uur. Op het moment van de lancering vliegt het ISS 415 km boven Irak. Er is een livebeeld van de lancering hier, maar zodra ik beelden heb om terug te kijken zal ik die hier plaatsen. Als er meer informatie over de lancering is zal ik die hier in updates plaatsen.

Links de zojuist gelande eerste trap (‘Core stafe’0
van de Falcon 9, rechts Ripley vanuit de Dragon capsule met één of andere blauwe knuffel naast haar. Credit: SpaceX

[Update 8.59 uur] De eerste trap van de Falcon 9 is zojuist geland op het zelfsturende droneschip Of Course I Still Love You in de Atlantische Oceaan. Dat ging prima, de raket is zachtjes geland (iets naast het midden van het platform). En zojuist is ook de Dragon capsule in de ruimte losgekoppeld van de tweede trap. De Dragon is nu in een baan om de aarde.

[Update 9.15 uur] Hier een korte video van de lancering.

Share

Comments

 1. jan brandt zegt

  ja….ja…geen ontbijt op bed maar een hele smakelijke NASA lancering…jammie de pammie!!

 2. Co van Driel zegt

  Is er een filmpje van?

 3. Oh ja, da’s waar ook, ik moet ook nog ontbijten. 🙂 Zometeen maar eens iets klaarmaken. Ehh… Co, zojuist heb ik onderaan een korte video geplaatst. Als ik een langere versie zie zal ik die hier plaatsen. Co, had je ’t gemist?

 4. Enceladus zegt

  Het begin van een nieuw tijdperk en een belangrijke stap op weg naar Mars!

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 5. Avatar foto Angele van Oosterom zegt

  Godspeed Dragon!

 6. Avatar foto Monique zegt

  Dit is de langere versie voor de liefhebbers:

  • Bedankt voor deze versie, Monique!

   • Avatar foto Monique zegt

    Graag gedaan Arie. Ik heb hem zelf helemaal bekeken. Alleen gingen mijn oren tuten van die knerpende stem van die ene vrouw (verslaggeefster met blauwe blouse achter de laptop) Monique With Open Mouth on EmojiOne 3.1
    Lijkt me echt heel indrukwekkend om zo’n raket in het echt te zien opstijgen. Ik krijg al kippenvel op de Polderbaan bij het vliegtuigen spotten.

 7. Avatar foto Angele van Oosterom zegt

  De NASA website met alle losse video’s betreffende de commercial crew missies is;
  https://www.nasa.gov/content/commercial-crew-videos

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: