3 december 2023

Nauwe zware jonge dubbelster ontdekt: PDS 27

PDS 27. Credit: Evgenia Koumpia, University of Leeds

Een internationaal team van sterrenkundigen onder leiding Evgenia Koumpia (Universiteit van Leeds) heeft met behulp van het PIONIER instrument, dat verbonden is aan de Very Large Telescope Interferometer (VLTI – zie hieronder) van de ESO in Chili, een nauwe, zware jonge dubbelster ontdekt. Dat instrument heeft een heel grote beeldscherpte, waarmee de componenten gescheiden konden worden. Het gaat om de dubbelster PDS 27, waarvan de twee componenten slechts 30 Astronomische Eenheden van elkaar verwijderd zijn, dertig keer de afstand aarde-zon, da’s ongeveer 4,5 miljard km (de afstand tussen zon en Neptunus). Voor jonge, zware sterren is dat de kortste afstand die sterrenkundigen ooit hebben gemeten.

Alle vier de VLT Telescopen die in de VLTI als één opereren. Credit: ESO.

Het team van Koumpia vond nog een andere jonge zware dubbelster, waarvan de componenten iets verder uit elkaar staan, PDS 37, waarvan de twee sterren tussen de 42 en 54 AE van elkaar verwijderd zijn, pakweg de afstand tussen zon en Pluto. Door onderzoek aan dit soort stellaire systemen wil men meer te weten komen over de evolutie van dubbelsterren. De sterren in PDS 27 zijn minstens tien keer zo zwaar als de zon en ze staan op 8000 lichtjaar afstand.

Impressie van een jonge dubbelster in wording. Credit: B. Saxton, NRAO/AUI/NSF.

Jonge zware sterren zijn zeldzaam. Over hun ontstaanswijze is nog weinig bekend. Zo is nog steeds niet duidelijk waarom ze vrijwel nooit alléén geboren worden, maar meestal in dubbelstersystemen. PDS 27 en 37 kunnen daar wellicht meer over vertellen. Hier het vakartikel over PDS 27 en PDS 37, verschenen in het tijdschrift Astronomy & Astrophysics: Letters. Bron: Universiteit van Leeds. [Naschrift 18.10 uur] Eh… zoals je hieronder kunt zien heb ik ooit geblogd over een zware dubbelster, waarvan de componenten slechts 12 miljoen km van elkaar verwijderd zijn. Da’s wel iets minder dan die 4,5 miljard km van PDS 27. Wellicht dat dat geen jonge dubbelster was, dat is het enige verschil dat ik kan bedenken.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: