24 mei 2024

Bevende sterren

Credit:
ESO/A. Klotz (TAROT)

In de nacht van 20 januari 2019 vond in Comquibo in Chili een aardbeving plaats met een magnitude van 6,7. Hoewel Comquibo 90 kilometer van de ESO-sterrenwacht La Silla verwijderd ligt, bleven de trillingen niet onopgemerkt. Deze unieke opname toont de aardbeving geregistreerd door de Rapid Action Telescope for Transient Objects (TAROT), een telescoop ontworpen voor het waarnemen van gammaflitsen.

In de desbetreffende nacht observeerde TAROT geostationaire satellieten, die er vanaf een telescoop op aarde uitzien als statische punten aan de hemel. Aangezien de aarde om haar eigen as roteert tijdens de opname, worden de sterren vastgelegd als lichtsporen. Deze foto werd samengesteld uit drie opnamen van 10 seconden, snel na elkaar genomen tijdens de nacht van de aardbeving. De eerste opname (links) startte 41 seconden na het begin van de aardbeving en de laatste (rechts) eindigt ongeveer 100 seconden na het begin van de beving. Elke ster is drie maal te zien wanneer de aardbeving de telescoop dooreenschudt en de nachtelijke hemel wazig maakt. Het effect van de aardbeving neemt na verloop van tijd langzaam af (naar de rechterzijde van de afbeelding toe).

De opname op deze foto is vergelijkbaar met metingen die door seismografen op een rol papier geregistreerd worden. Bron: ESO.

 

Share

Speak Your Mind

*