29 maart 2024

Landen ondertekenen verdrag ter oprichting van het SKA Observatory

De eerste ondertekenaars van de SKA Observatory Convention. Van links naar rechts: ambassadeur van het VK in Italië Jill Morris, vice-minister van Wetenschap en Technologie van China Jianguo Zhang, minister van Wetenschap, Technologie en Hoger Onderwijs van Portugal Manuel Heitor, minister van Onderwijs, Universiteiten en Onderzoek van Italië, Marco Bussetti, minister van Wetenschap van Zuid-Afrika en technologie Mmamoloko Kubayi-Ngubane, Nederland Oscar Delnooz, plv. Directeur Onderzoek en Wetenschapsbeleid van het ministerie OCW, en Australië’s ambassadeur van Italië Greg French (Credit: SKA Organization).

Nederland, samen met 6 andere landen, was dinsdag aanwezig in Rome om het internationale verdrag te ondertekenen dat de Square Kilometre Array Observatory (SKAO) opricht, de intergouvernementele organisatie die is belast met het opleveren van de Square Kilometre Array (SKA), ’s werelds grootste radiotelescoop.

Prof. Carole Jackson, Algemeen Directeur van ASTRON zegt: “Ik ben erg trots dat Nederland een van de oprichters is van de nieuwe SKA-verdragsorganisatie. ASTRON is gastheer van het SKA-office voor Nederland en zal samenwerken met onze internationale partners om het volledige succes van deze nieuwe wereldwijde telescoop te realiseren.”

Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zei: “Samenwerking en een sterk systeem zijn erg belangrijk voor het Nederlandse wetenschapsbeleid, daarom geloof ik er sterk in om ons aan te sluiten bij onderzoeksfaciliteiten van wereldklasse, zoals de Square Kilometer Array. Nederland is verheugd zich aan te sluiten bij deze wereldwijde onderneming, met het volste vertrouwen dat de SKA-telescoop een onderzoeksfaciliteit van wereldklasse zal zijn die baanbrekend onderzoek zal leveren in de komende jaren, en nieuwe antwoorden zal bieden op vragen in de astronomie, data science en duurzame energie. Deelname aan SKA zal economische en wetenschappelijke vruchten afwerpen en zal Nederland in staat stellen om zijn prominente positie in de wereld van de radioastronomie te versterken.”

Zeven landen ondertekenden dinsdag het verdrag, waaronder Australië, China, Italië, Nederland, Portugal, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. India en Zweden, die ook hebben deelgenomen aan de multilaterale onderhandelingen om de SKA Observatory IGO op te zetten, volgen verdere interne processen voordat zij het verdrag ondertekenen. Samen vormen deze negen landen de oprichtende leden van de nieuwe organisatie.

SKA wordt de grootste wetenschappelijke faciliteit ter wereld, met een infrastructuur verspreid over drie continenten op beide hemisferen. De twee netwerken van honderden schotels en duizenden antennes worden verspreid over honderden kilometers in Australië en Zuid-Afrika, met het hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk.

SKAO wordt pas de tweede intergouvernementele organisatie in de wereld die zich toelegt op astronomie, na het European Southern Observatory (ESO). Bron: ASTRON.

Share

Speak Your Mind

*