30 mei 2024

Op 18 december explodeerde de één na grootste meteoroïde van de laatste 30 jaar in de atmosfeer

Credit: Himawari/JAXA

Deze week werd op de 50e Lunar and Planetary Science Conference in Texas bekendgemaakt dat er op 18 december 2018 boven de Beringzee in het noordelijk deel van de Stille Oceaan een meteoroïde explodeerde – zie deze blog over het verschil tussen meteoren, meteoroïden en planetoïden. Dat moet een grote meteoroïde zijn geweest, want schattingen van de NASA geven aan dat het de op één na grootste explosie van de laatste 30 jaar was. Omdat het om een plaatsvond boven een onbewoond stuk van de aarde was de explosie die 18e december niet waargenomen, maar nu blijkt dat een satelliet ‘m toch heeft vastgelegd. Foto’s gemaakt met de Japanse Himawari satelliet laten duidelijk de heldere oranjegekleurde vuurbal zien van de explosie van  het stuk ruimterots, plus de schaduw daarvan (linksboven van de cirkel in de foto).

Het spoor van de meteoroïde van Tsjeljabinsk. Credit: Alex Alishevskikh.

Wetenschappers denken dat de rots enkele meters in doorsnede was en dat de explosie een kracht van 173 kiloton had, da’s tien keer zoveel als de explosie van de atoombom op Hiroshima en 40% van de kracht van de explosie van de Tsjeljabinsk meteoor, die in februari 2013 boven de Oeral explodeerde, de grootste explosie in de atmosfeer van de laatste 30 jaar (zie de foto hierboven). De explosie boven de Beringzee vond plaats op een hoogte van 25,6 km. Voordat de meteoroïde explodeerde had ‘ie een snelheid van 32 km/s en hij maakte een scherpe hoek van 7° met de atmosfeer. Bron: Gizmodo.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Een intercontinentale vlucht zit doorgaans op een hoogte van zo’n 10 tot 12 kilometer. Wat zou het effect op een vliegtuig zijn geweest als het juist op dat moment daar had gevlogen?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Angele van Oosterom zegt

  Drie dagen geleden ook boven Rusland, niet ver van de plek van de Toenguska meteoriet explosie;
  https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6821381/Mystery-glowing-ball-UFO-streaks-Russian-sky.html

Speak Your Mind

*