1 maart 2024

Kleine planetoïden Ryugu en Bennu leveren verrassingen op

Impressie van Hayabusa-2, die bodemmonsters verzamelt bij de planetoïde Ryugu. Credit: JAXA.

De twee kleine planetoïden Ryugu (diameter 900m) en Bennu (525m) staan volop in de belangstelling. Om de eerste cirkelt de Japanse ruimteverkenner Hayabusa-2, om de tweede de Amerikaanse OSIRIS-REx. Beiden hebben hetzelfde doel: onderzoek doen aan de planetoïde, monsters verzamelen van het oppervlak en dat terug naar aarde brengen om verder onderzocht te worden. Het onderzoek tot nu toe laat al enkele verrassingen zien:

  • Ryugu blijkt heel droog te zijn. Zou op zich niet zo vreemd zijn, ware het niet dat veel planeetdeskundigen denken dat de aarde aan z’n water is gekomen door de inslag van veel planetoïden in de vroege fase van het zonnestelsel, planetoïden die veel water zouden bevatten. En als Ryugu geen water bevat dan lijkt het moederlichaam, waar Ryugu een brokstuk van is, ook geen water te hebben bevat en komt de theorie van de watervorming op aarde door planetoïden in de problemen. Bron: Universiteit van Tokio.
  • Dan Bennu: die lijkt fonteinen van stof te vertonen! OSIRIS-REx lijkt maar liefst 11 stofexplosies aan het oppervlak van Bennu te hebben waargenomen. Soms daalt het stof weer terug op het oppervlak, maar soms zijn ze zo krachtig dat het de ruimte invliegt. Op de foto hieronder zie je zo’n hoos aan deeltjes, op 19 januari j.l. gefotografeerd met de NavCam van de ruimteverkenner.

   Credit: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin.

   Bijzonder, nietwaar? Zomer volgend jaar is de bedoeling dat OSIRIS-REx monsters gaat verzamelen van het oppervlak en dat die in 2023 terugkeren op aarde. Bron: NASA.

Share

Comments

 1. Ook hier vermoed ik de werking van meerdere aanwezige “small new physics black holes”
  zie:
  Weird, wild gravity of asteroid Bennu.
  https://bigbang-entanglement.blogspot.com/2019/03/weird-wild-gravity-of-asteroid-bennu.html

 2. H.A. Jongeboer zegt

  Please hurry. My late son’s name and the name of my late daughter in law are on the OSIRIS-REx and I want to see them back on earth before I die.

Speak Your Mind

*