29 maart 2024

EU-subsidie voor ETpathfinder definitief goedgekeurd

Credit: Einstein Telescope / Nikhef

De realisatie van R&D-lab ETpathfinder in Limburg is een stap dichterbij. Op 26 maart maakte het Interreg-programma Vlaanderen-Nederland bekend dat de aanvraag voor het project definitief is goedgekeurd. ETpathfinder wordt een proeftuin voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de Einstein Telescope.

Bij ETpathfinder zijn al 15 kennisinstellingen betrokken in Nederland, België en Duitsland. Het consortium wordt geleid door Nikhef, met een grote rol voor de Universiteit Maastricht. De kennisinstellingen gaan voor ETpathfinder samenwerken met bedrijven. Naar verwachting levert dit niet alleen nieuwe en betere technologieën op voor zwaartekrachtsgolfdetectoren. Het zorgt ook voor kennis die breder toepasbaar is en leidt mogelijk tot innovatieve producten.

Afgelopen september kreeg het project ‘R&D- Field Lab ETpathfinder’ al groen licht van het Interreg-programma om het voorstel verder uit te werken. In totaal zal de faciliteit zo’n 14,5 miljoen euro gaan kosten.

Over ETpathfinder

ETpathfinder wordt een R&D-lab in Zuid-Limburg, waarmee nieuwe technologieën voor de Einstein Telescope ontwikkeld kunnen worden. Denk hierbij aan vacuüminstallaties, koeling, spiegels, trillingsdempers en software. Hoewel het gaat om technologie voor zwaartekrachtsgolfmetingen, zal dit lab nieuwe kennis opleveren die breder toepasbaar is. Bron: Einstein Telescope.

Share

Comments

  1. Wybren de Jong zegt

    Gaat de Einstein Telescoop op dezelfde frequenties naar zwaartekrachtsgolven zoeken als de LIGO en VIRGO detectoren, of op andere frequenties?

  2. De Einstein Telescoop zal in twee frequentie’s gaan kijken: in het lage bereik van 1 tot 250 Hz en in het hoge bereik van 10 Hz tot 10 kHz. LIGO kijkt van 30 Hz tot 7 kHz, VIRGO van 10 Hz tot 10 kHz.

  3. Lezing Freya Blekman 13 april 2019
    DOOR REDACTIE GALILEO 27/02/2019 – 08:49 LEZINGEN, NIEUWS
    De deeltjesversneller op CERN: Wat, waarom en hoe?

    hoogleraar bij de Vrije Universiteit Brussel en onderzoeker te CERN

    Vraagt u zich ook af waarom en hoe de deeltjesversneller op CERN gebouwd is en wat onderzoekers van overal ter wereld doen bij dit ambitieuze project? Dan is dit de lezing voor u! De Large Hadron Collider deeltjesversneller is het spreekwoordelijke Zwitsers zakmes van de fysica, en kan worden gebruikt van alles van het begrip van de krachten die ons universum hebben gevormd (inclusief de fysica in sterren) tot de zoektocht of er nog meer deeltjes bestaan. Een van de natuurkundigen die de enorme detectoren die worden gebruikt op de botsingen te registreren van de deeltjesversneller heeft gebouwd is Freya Blekman. In deze lezing wordt niet alleen besproken wat de huidige kennis in de deeltjesfysica is en waarom dit ook voor sterrenkundeliefhebbers relevant is, maar zal de focus ook liggen op de sociale en humoristische aspecten van dit uitzonderlijke onderzoek, gedragen door een zeer diverse internationale wetenschappelijke gemeenschap en met als queeste het doel om de kleinste bouwstenen van het heelal te begrijpen of zelfs nog te ontdekken.

    Klooster Wittem, Wittemer Allee 32, 6286 AB Wittem

    14.00-16.00 uur, toegang gratis

    ruime parkeergelegenheid tegenover het klooster

Speak Your Mind

*