3 december 2023

Hubble ziet hoe planetoïde Gault aan het uiteenvallen is

Planetoìde 6478 Gault. Credit± NASA, ESA, K. Meech and J. Kleyna (University of Hawaii), O. Hainaut (European Southern Observatory)

Met de Hubble ruimtetelescoop heeft men kunnen waarnemen dat een planetoïde in meerdere brokstukken aan het uiteenvallen is. Het gaat om de planetoïde 6478 Gault, die zo’n 4 tot 9 km in doorsnede is eh…. was. Hubble heeft fotografisch vastgelegd hoe de planetoïde, die in 1988 is ontdekt, in een actieve fase verkeert, waarbij ‘ie zich als een komeet gedraagt. Het blijkt dat hij twee dunne staarten heeft, die goed op de foto hierboven te zien zijn. Gault staat op dit moment 344 miljoen km van ons vandaan, ergens tussen de banen van Mars en Jupiter – yep, midden in de planetoïdengordel. Sterrenkundigen vermoeden dat Gault aan het desintegreren is door het zogeheten YORP-effect, waarbij zonlicht de planetoïde verwarmt en deze infraroodstraling uitstraalt, waarbij ook warmte en impulsmoment worden meegezonden. De planetoïde gaat daardoor sneller roteren en dat zorgt ervoor dat de kans op uiteenvallen groter is.

Waarnemingen aan Gault eind vorig jaar laten zien dat ‘ie ééns per twee uur om z’n as roteert, een erg korte rotatieperiode. Kennelijk zo kort dat Gault in twee delen aan het uiteenvallen is. Er zijn op dit moment zo’n 800.000 bekende planetoïden. Men schat in dat per jaar ongeveer één planetoïde door het YORP-effect uiteenvalt. Eind 2013 zag men ook al zo’n uiteenvallende planetoïde met Hubble, dat was planetoïde P/2013 R3. Een vakartikel over de waarnemingen aan Gault verscheen onlangs in het vakblad The Astrophysical Journal Letters.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: