18 april 2024

Tot laat in z’n natte fase telde Mars honderden grote rivieren

Credit: NASA/JPL/Univ. Arizona/UChicago

Onderzoek van oude rivierbeddingen aan de hand van foto’s gemaakt met de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) van de NASA, die om Mars heen draait, laat zien dat de Rode Planeet tot het allerlaatste moment in z’n natte periode honderden rivieren moet hebben gehad. Die rivieren waren krachtig en breed en daardoor erodeerden ze diepe geulen, die nu nog op de foto’s te zien zijn en die onderzocht zijn door wetenschappers van de Universiteit van Chicago. Hierboven zie je zo’n voorbeeld van een voormalige meanderende rivier, waarvan je in de animatie hieronder ziet hoe het water gestroomd moet hebben.

via GIPHY. Credit: NASA/JPL/Univ. Arizona/UChicago

Foto’s van de MRO én foto’s van de Marsrover Curiosity van gladde kiezelstenen (zoals de foto in de tweet hieronder) laten zien dat Mars rivieren moet hebben gehad, maar nu blijkt dat die tot laat in de ‘natte periode’ van Mars, die ongeveer een miljard jaar duurde, gestroomd moeten hebben en niet geleidelijk in kracht afnamen. Ze werden wel korter, maar bleven krachtig.

Gisteren verscheen er in Science een artikel over het onderzoek aan de voormalige rivieren op Mars. Aan de hand van onderzoek zoals deze proberen de wetenschappers meer te weten te komen over het klimaat vroeger op aarde. Ook kijken ze daarbij naar het klimaat op aarde, of ze lessen kunnen trekken uit de geschiedenis van dat klimaat. Bron: Universiteit van Chicago.

Share

Comments

 1. Paddestoelen op Mars?

  Wetenschappers stellen in een nieuwe studie dat er schimmels groeien op Mars. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft nog niet gereageerd op het onderzoek. De onderzoekers laten 15 foto’s zien die volgens hen bewijzen dat er algen, mossen en paddenstoelen groeien op Mars.

  http://journalofastrobiology.com/Mars5.html

 2. For example, between September 22-25, 1998, and as detected and measured by NASA’s Ultraviolet Imager aboard the Polar spacecraft, a series of coronal mass ejections (CME) and a powerful solar wind created a shock wave which struck the magnetosphere and the polar regions with sufficient force to cause oxygen, helium, hydrogen, and other gases (Moore & Horwitz, 1998), as well as water molecules and surface dust (Schroder & Smith, 2008), to gush from Earth’s upper atmosphere into space. Normally the pressure is around two or three nanopascals. However, when the CME struck on September 24, 1998, the pressure jumped to ten nanopascals. Such events may have occurred repeatedly throughout Earth’s history.
  Inderdaad intreressant , maarrr een zeer zware zonnevlam bevat toch ook zéér veel straling,
  en mars heeft zeer zwak magneet veld en/of atmosfeer,het zou iid byzonder zijn als
  blijkt dat schimmels en paddos hierop aangepadt zijn.

Speak Your Mind

*