1 maart 2024

NASA opent na 50 jaar Apollo maanbodem monsters voor onderzoek

In het kader van het Apollo Next-Generation Sample Analysis project heeft NASA aangekondigd maanoppervlakte- en bodemmonsters, meegenomen door de Apollo 15, 16 en 17 te gaan openen voor nieuw wetenschappelijk onderzoek. Dit materiaal is met opzet zo lang bewaard door NASA om met nieuwe technieken beter onderzoek te kunnen doen. Het materiaal dat vacuüm verzegeld vanaf de maan is meegenomen zal een nieuwe generatie wetenschappers de kans geven zich hierover te buigen. Er werden door NASA negen teams van onderzoekers geselecteerd welke bestaan uit vier NASA teams en vier teams afkomstig van universiteiten plus het Marine onderzoeksinstituut (US Naval Research laboratory), die gezamenlijk acht miljoen dollar te verdelen hebben.

Maanmateriaal verzameld door Apollo 17 astronaut Harrison Schmitt credits; NASA

Het Apollo 17-maan materiaal bevat o.a. 800 gram maangrond, nog steeds verpakt in de buis die door de astronauten Cernan en Schmitt in de maanbodem werd geslagen om een deel van onder het regoliet te kunnen verzamelen. Aan dit materiaal kan men ook de gesteente lagen van onder het oppervlak bestuderen. Een deel van het te bestuderen maanmateriaal is speciaal  samengesteld, enkele monsters van de Apollo 15-missie zijn sinds 1971 in helium opgeslagen en een deel is ingevroren. NASA’s onderzoekscentra AMES en Goddard Space Flight Center gaan o.a. onderzoeken hoe in het bevroren maanmateriaal  vluchtige stoffen als water opgeslagen worden in de stralingsomgeving van het maanoppervlak alsmede hoe kleine organische moleculen – voorlopers van aminozuren – geconserveerd worden op de maan. Verder zal er specifiek onderzoek gedaan worden naar de  Apollo 17 landingsplek en de aldaar aanwezige edelgassen voor datering van de maangrond. De universiteiten van resp.  Arizona, Berkeley, New Mexico en Mount Holyoke College gaan onderzoek doen naar de hoeveelheden waterstof dragende mineralen in de maangrond en hoe dit waterstof wordt opgeslagen Ook worden (micro)meteoriet inslagen onderzocht en hun invloed op de geologie van de maan. NASA heeft tot nu toe slechts grond en gesteente verzameld van enkele plaatsen op de maan, maar NASA weet uit de detectiegegevens dat de maan een complex geologische structuur bezit. De maanmonsters worden niet zonder meer geopend. Eerst wordt er gekeken hoe ze het beste te openen en hoe het onderzoek zo aangepakt kan worden dat er het meeste resultaat uit te behalen valt. Bron; NASA
Share

Comments

  1. @Angele , als je goed kijkt naar naar de laarzen van Harrison Schmitt..:-)
    ben toch benieuwd naar hét allerlaatste nieuws en de oplossing voor MoonDust.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Adverse_health_effects_from_lunar_dust_exposure

    Weet jij iets ,.. iemand..

    Ps , het chinese karretje doed/deed het wel goed toch..

Speak Your Mind

*