19 april 2024

Fossiel uit het vroege heelal ontdekt en nog wel in het hart van de Melkweg

HP1. Credit: Gemini Observatory/AURA/NSF; composite image produced by Mattia Libralato of Space Telescope Science Institute.

Gebruikmakend van adaptieve optiek met de Gemini South Telescoop in Chili zijn sterrenkundigen erin geslaagd om één van de oudste bolvormige sterrenhopen in de Melkweg te ontdekken. Het gaat om de bolhoop HP1, die gelegen is in de centrale verdikking van de Melkweg, het centrale verdichte deel van het Melkwegstelsel. De waarnemingen laten zien dat HP1 maar liefst 12,8 miljard jaar oud is, waarmee ‘ie dus al bestond toen het heelal nog maar één miljard jaar oud was. De leeftijd kon men schatten door te kijken naar het metaalgehalte van de bolhoop, dat wil zeggen de hoeveelheid elementen zwaarder dan helium – die worden door sterrenkundigen metalen genoemd, jawel, zuurstof is ook een metaal. 😀 Hp1 is gevormd uit de oerelementen waterstof en helium en bevat een zeer laag gehalte metalen.

Detailfoto’s van HP1. Credit: Gemini observatory /NSF /AURA /VISTA /Aladin /CDS.

De sterrenkundigen, die onder leiding staan van Leandro Kerber (Universidade de São Paulo + Universidade Estadual de Santa Cruz) denken dat bolhopen als HP1 de bouwstenen moeten hebben gevormd van de centrale verdikking van de Melkweg. Tot enkele jaren terug dacht men dat de oudere bolhopen alleen in een halo buíten de centrale verdikking voorkwamen en de jongere exemplaren dichterbij, maar met de vondst van bolhopen als HP1 is gebleken dat dat niet juist is. Bolhopen zoals HP1 zijn galactische fossielen, die gevormd zijn uit oerwolken van waterstof en helium, terwijl andere bolhopen vermoedelijk de overblijfselen zijn van dwergstelsels, die door interactie met de Melkweg uit elkaar getrokken zijn. Onderzoek aan bolhopen als HP1 moet meer duidelijkheid geven over het ontstaan en de evolutie van de Melkweg. Hier het vakartikel over de waarnemingen aan HP1, dat volgende maand zal verschijnen in the Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Bron: Gemini.

Share

Comments

  1. Het lijkt een mysterie sat HP1 zulke oude sterren bevat niet ver van het Melkweg centrum.

    Maar wellicht moeten we het zoeken naar een nieuw systeem van Galaxy formatie gebaseerd op Herbig Haro Black Hole variatie.
    zie:
    https://bigbang-entanglement.blogspot.com/2019/04/the-mystery-of-globular-cluster-hp1.html

Speak Your Mind

*