China heeft op 1 maart j.l. de deuren van een Mars simulatie kamp geopend waar zowel wetenschappers als toeristen een heuse Mars ervaring kunnen beleven. Het Mars kamp is feitelijk een geheel dorp, het beslaat 95.000 m2 en is gelegen in de noordwestelijke provincie Qinghai en gesitueerd op 60 km afstand van de stad Lenghu nabij het Qinghai-Tibetaanse bergplateau. De regio is een droge woestenij en het terrein oogt uiterst ongastvrij en onaards. Dit laatste maakt het tevens een ideale setting voor zo een Mars ervaring. Directeur van de afdeling cultuur van het grote China Aerospace Science and Technology Corporation (CAST) Pan Guohui vat het samen als: “Het Mars kamp voorziet zowel in wetenschappelijk als cultureel oogpunt in de behoefte extra kennis dan wel inspiratie op te doen over een verblijf op Mars en zodoende de bezoekers extra te motiveren en informeren over Mars en verdere ruimte exploratie.”
Het Mars kamp zelf is tweeledig opgezet. Het ene deel behuist een Mars landingssimulatie terrein en het andere deel omvat een Mars kamp met een mix van tenten en hutten die accommodatie bieden aan 160 bezoekers. Gao; “De constructie bootst de toekomstige leefomstandigheden van astronauten op Mars na.” Hij vervolgt; “Er is tevens een centraal hoofdkwartier aanwezig en de bezoekers kunnen in de hutten helemaal in de Mars beleving duiken en alle uitdagingen aangaan voor het overleven op de Rode Planeet.” De constructie van het Mars kamp begon in juni 2018 met een investering van 22 miljoen US dollar (later opgelopen naar 130 miljoen USD). Reeds in 2017 lag er al een voorstel vanuit het lokaal bestuur van de Chinese regio, in dit geval van de stad Manghai waar Lenghu onder valt. De nadruk lag toen op het culturele en educatieve aspect van het centrum voor promotie van wetenschap alsook voor de meer ‘softe’ belevingen eromheen als promotie van Science Fiction film- en literatuur (Liu Cixin is momenteel een van China’s bekendste Sci-Fi schrijvers en zijn werken worden ook verfilmd waaronder recent The Wandering Earth). Een bekende Chinese maan exploratie wetenschapper van de Chinese Academie van Wetenschappen, Liu Xiaoqun benadrukte toen al dat de basis, toen nog betitelt als Mars village, vooral voor Mars exploratie toerisme bestemd moet zijn en (nog) niet als een serieus trainingsoord voor taikonauten – Chinese astronauten – of als lab voor wetenschappers. Volgens hem was het te voorbarig de basis als serieuze onderzoekslocatie aan te duiden. “De omgeving is niet grondig genoeg geanalyseerd op geschiktheid voor wetenschappelijke doeleinden”, aldus Liu.
Peking heeft na de succesvolle Chang’e-4 maanmissie, deze landde op 3 januari j.l. op de maan, reeds aangekondigd dat zijn opvolger, de Chang’-5 eind dit jaar naar de maan zal gaan en dat de Chinese Mars missie met Mars rover eind 2020 naar Mars gezonden zal worden. De inmiddels ook al wereldwijd steeds meer bekende hoofdontwerper en directeur van de Chang’e maanmissies van het China Lunar Exploration Program (CLEP) Wu Weiren, is optimistisch over de komende missie(s). Hij sprak afgelopen 3 maart op het grote ‘Chinese People’s Political Consultative Conference’ en advies orgaan van de regering de volgende woorden: “We hebben relatief gezien nog niet zoveel ervaring met deze complexe missies -120 internationale maanmissies tegen China vijf – maar al heel behoorlijke resultaten gehaald.” China maakt zijn jaarlijkse investeringen in ruimtevaart niet wereldkundig maar het wordt geschat op 8 miljard USD per jaar i.t.t. de VS die nu en vorig jaar rond de 20 miljard USD te besteden had. Bron: South China Morning Post
Wat een groot kamp. Drie keer zo groot als Nederland!
Ja, zelfs voor Chinese begrippen wat gortig, 🙂 aangepast, bedankt!