23 mei 2024

Geslaagde opname van M106 sterrenstelsel (met mijn nieuwste telescoop)

M106 sterrenstelsel in sterrenbeeld Jachthonden (is in de buurt van Grote Beer)

Afgelopen paar dagen van eind maart waren mooie zonnige lentedagen met heldere nachten bij een (bijna) nieuwe maan. En het was ook nog eens weekend zonder afspraken. Oftewel: een uitstekende gelegenheid om mijn paar weken geleden nieuw gekochte telescoop, de SkyWatcher 200PDS (F5) eens wat uitgebreider uit te gaan testen. Deze Newton-telescoop heeft een spiegel van 20 cm wat best veel licht tegelijk kan opvangen en met een focallengte van f=1000mm kun je de objecten redelijk dichtbij halen.

Mijn problemen met het maken van goede opnames met de QHY8pro gekoelde CCD-camera had ik eindelijk opgelost: de instellingen van de camera stonden niet volgens voorschrift ingesteld (gain moest op 0).

De telescoop goed gecollimeerd. En twee nachten aaneen foto’s gemaakt van het bijzonder mooie sterrenstelsel Messier 106 in sterrenbeeld ‘Jachthonden’ . Deze is vlak naast het beter bekende sterrenbeeld ‘ Grote Beer’  te vinden. Er wordt geschat dat deze ca. 21 – 25 miljoen lichtjaar van ons verwijderd staat.

De opname is totaal 69x 10 minuten belicht wat dus totaal 11,5 uur belichtingstijd is. De foto is gestackt en voorbewerkt in Astro Pixel Processor (APP), vervolgens in PixInsight (PI) ruis verminderd en scherpte verbetert. En als laatste idem nog verder in Adobe LightRoom (LR) nabewerkt.

Het resultaat laat zien dat ik met deze telescoop / camera combinatie lekker scherpe plaatjes kan schieten met mooie ronde sterren over het gehele beeld. Dus ben er bijzonder tevreden mee.

Share

Comments

 1. jan brandt zegt

  Jantjoooooo….wederom een rete-strake opname met de, zo nu blijkt, zeer verantwoorde Newton
  investering!!
  Tja…wat jij kan dat ga ik dus ook maar eens doen….ofwel…eens gaat zo’n stand alone auto-guider
  er toch komen. Hoe meer ik er over lees, hoe meer ik die Lacerta Mgen zie zitten, gekoppeld
  aan zo’n 9×50 zoeker. Hoewel ik het nog steeds bijkans niet kan geloven, zie elke keer weer die
  superstrak gevolgde plaatjes van jou voorbij flitsen..(.ook deze nog steeds zo neem ik aan gevolgd
  met een autoguider achter je zoeker??)…en dan zit ik maar “stoer te tobben” achter mijn
  kruisdraad oculairtje…en dan heb ik het nog niet eens over het verschil in gewicht tussen
  zo’n zoekertje en mijn 75mm volgnewton plus contragewicht!! Ik heb zogegezegd al vele
  malen met zo’n ding in handen gestaan maarre de eerstvolgende keer gaat ie dan toch
  eindelijk echt mee naar huus!!

Speak Your Mind

*