18 mei 2024

Op 10 april worden in Brussel de resultaten bekendgemaakt van de Event Horizon Telescope

Een simulatie van het beeld dat de EHT wellicht heeft gemaakt van Sgr A*. Credit: EHT.

Meestal is 1 april een dag vol grappen en mededelingen die je niet serieus moet nemen, maar de mededeling dat volgende week woensdag 10 april 2019 de eerste resultaten bekend worden gemaakt van de waarnemingen die in 2017 zijn gedaan met de Event Horizon Telescope lijkt mij 100% betrouwbaar. De resultaten worden gelijktijdig wereldkundig gemaakt op persconferenties in Brussel, de Verenigde Staten, Chili, China, Taiwan en Japan. Op die resultaten wachten we met spanning al meer dan een jaar en da’s niet voor niets, want de EHT had tot doel om de allereerste detailfoto te maken van twee superzware zwarte gaten, Sagittarius A* in ons eigen Melkwegstelsel en het mega-superzware zwarte gat in het elliptische sterrenstelsel M87. Zoals de sterrenkundige Heino Falcke terecht aangeeft moeten we daar geen al te hoge verwachtingen van hebben, want de details die de EHT mogelijk ziet bij Sgr A* en M87 liggen tegen het scheidend vermogen van de wereldwijde telescoop aan.

Ik ben samen met collega-blogger Jan Brandt nog even aan het kijken of we volgende week ook af gaan reizen naar Brussel, alwaar we live getuige kunnen zijn van deze nu al historische persconferentie. En – sorry Heino – maar ik heb best wel hoge verwachtingen. 😀 Wordt vervolgd!

Share

Comments

  1. Dat wordt zeker interessant.
    Wellicht moet men concluderen, dat zwarte gaten helemaal geen materie opeten, ja zelfs materie aan de horizon produceren via het “pair production” ( e-, e+) process.
    kijk ook op https://bigbang-entanglement.blogspot.com/2019/04/support-for-new-black-hole-paradigm.html

Speak Your Mind

*