25 mei 2024

NASA haalt uit naar India: puin vernietigde satelliet bedreigt ISS

De simulatie van de anti-rakettest. Credit: M. Langbroek.

Een deel van het puin van de satelliet die vorige week door India werd neergehaald, kan een bedreiging zijn voor het internationale ruimtestation ISS. Volgens ruimtevaartorganisatie NASA zijn stukjes puin in een baan boven het ISS terechtgekomen. India testte vorige week met succes een anti-satellietraket – de ASAT test met de codenaam Mission Shakti. Premier Modi zei trots dat India nu het vierde land ter wereld is dat satellieten kan neerhalen. De VS, Rusland en China konden dat al. Modi zei ook dat het programma puur is bedoeld ter verdediging van India. Bij de NASA zijn ze niet blij. Directeur Jim Bridenstine omschrijft de test als een vreselijke gebeurtenis en noemt het onaanvaardbaar. De satelliet is verbrijzeld in honderden stukjes puin die nu door de ruimte zweven, waarvan er al 60 zijn gedetecteerd die groter dan 10 cm zijn.

Premier Modi vertelt live op de televisie over de succesvolle raketproef Credit: AFP.

Te klein om te volgen

Het Amerikaanse leger houdt objecten in de ruimte die mogelijk een bedreiging kunnen vormen voor het ISS in de gaten. In totaal volgt het zo’n 23.000 objecten. Om ze goed te kunnen waarnemen, moeten ze groter zijn dan 10 centimeter. Een deel van het puin van de satelliet is te klein om goed gevolgd te kunnen worden door de NASA. Volgens Bridenstine zijn er zeker 24 stukjes puin in een baan boven het ISS beland. De kans op een botsing met het internationale ruimtestation is in de afgelopen tien dagen met 44 procent toegenomen. De satelliet die India vorige week neerhaalde, zat op 300 kilometer hoogte. Bridenstine vindt de actie niet passen in de toekomst van de menselijke ruimtevaart. Hij is bang dat meer landen het voorbeeld zullen volgen. Bron: NOS + Sattrackcam Leiden.

Share

Comments

 1. Obelix zegt

  Het is wachten op ongelukken…
  En het is nog steeds wachten op Space Cleanup, waar de Ocean Cleanup al wel langzaam vorderingen lijkt te maken.

  Groet, Paul

  NB wel sukkelig van die Indiërs.

 2. Cees Klaris zegt

  Niet echt sukkelig van die Indiers. Ze laten hiermee zien dat ze beschikken over moderne technologie en dat ze dus relevant zijn als partner of vijand nu ook in de ruimte. De wereld economie is suicidaal verslaafd aan zijn eigen momentum en conventioneel oorlog voeren wordt steeds minder haalbaar naarmate de tijd vordert. Het strijdtoneel heeft zich al verplaatst naar de cyber wereld en nu is gewoon space aan de beurt. Anti-satelliet technologie is nu al een zekere investering in de toekomst en het wachten is op de eerste repercussies of vijandelijkheden op grotere schaal. Het kunnen beinvloeden/bedreigen/verlammen van een economie op afstand zonder deze direct aan te vallen is de nieuwe mode.

 3. Is er een filmpje van het stuk schieten van die satelliet?

 4. Cees Klaris zegt

  Je kan ervan uitgaan dat de test nauwkeurig is gevolgd/getraced/getracked/gemonitored door meerdere geïnteresseerde partijen behalve die Indiers. Ik denk ook dat er voorafgaand de event er gecommuniceerd is met bv Nasa dat er sht onderweg is en dat ze dat wisten maar niet te veel kunnen stuiptrekken vanwege de steeds complexer wordende verstrengelingen. Dat de ISS steeds meer het pispaaltje wordt van rare acties wijst op de snel evoluerende verhoudingen en agendas in de (ongeregelde) dichtbije ruimte.

Speak Your Mind

*