21 mei 2024

Amazon ontwikkelt ‘Project Kuiper’ een mega constellatie van internetsatellieten

Amazon.com blijft het ene na het andere ambitieuze groeiplan uit zijn mouw schudden, van gezondheidszorg tot drone bezorging. Recent richt Amazon ook zijn blik op de ruimte en wil de online retail gigant breedband internet satellieten toevoegen aan zijn toch al niet geringe aanbod. Het initiatief, dat Amazon de codenaam ‘Project Kuiper’ heeft gegeven, zal in totaal 3236 satellieten gaan lanceren naar een lage aardebaan (LEO).

Constellatie van Internet satellieten credits; The Huffington Post

Een kwart van het aantal satellieten zal gaan vliegen op een hoogte van 590 km., 1296 satellieten zullen op 609 km. boven de aarde worden geplaatst en de resterende 1156 zullen op 629 km hoogte in LEO komen.  Opereren in een lage aarde baan heeft enkele belangrijke voordelen. Om te beginnen zou het de internet satellieten van Amazon in staat moeten stellen om een lagere latentie of wachttijd te leveren dan traditionele communicatie satelliet constellaties, die in de hogere geosynchrone banen vliegen en daarom langer nodig hebben om data pakketten naar de aarde te zenden. De kortere afstanden betekenen ook dat er minder kosten verbonden zijn aan het plaatsen van de satellieten in hun baan. In een mail reactie aan GeekWire stelt Amazon; “Project Kuiper is a new initiative to launch a constellation of low Earth orbit satellites that will provide low-latency, high-speed broadband connectivity to unserved and underserved communities around the world.”

Blue Origin raket credits; SiliconAngle Blue Origin

De Amazon constellatie zou het grootste deel van de wereld gaan bestrijken zodra het project voltooid is. Volgens het bedrijf zullen de satellieten via internet toegang krijgen tot dat deel van de aarde waar 95 procent van de wereldbevolking woont. Amazon heeft een dochteronderneming opgericht genaamd Kuiper Systems LLC in Washington D.C. wat het operationeel centrum wordt. Bovendien zou Amazon tevens internet communicatie specialisten aanstellen in het hoofdkantoor in Seattle voor ondersteuning van het mega project. Er is echter momenteel nog geen informatie beschikbaar over het budget of de tijdschema van het project, mogelijk omdat het nog in een vroeg stadium verkeert. Wel is het waarschijnlijk dat de satellieten met Blue Origin zullen worden gelanceerd. Blue Origin LLC is namelijk Amazons CEO Jeff Bezos  ‘privé’-ruimtevaart bedrijf en deze ontwikkelt momenteel  een herbruikbare raket – New Glenn – die in staat zal zijn om lading in een baan om de aarde te brengen. Amazons satellieten zullen volop gezelschap krijgen. Elon Musk’s SpaceX Corp., OneWeb Ltd. en Telesat Inc. werken allemaal hard aan hun eigen breedbandnetwerken LEO die tevens duizenden individuele satellieten zullen omvatten.  Bron; SiliconAngle / Geekwire

Share

Speak Your Mind

*