20 juni 2024

CHEOPS satelliet krijgt groen licht voor lancering

ESA’s CHaracterising ExOPlanets Satellite (CHEOPS) is recentelijk ‘flightready’ verklaard en staat momenteel tijdelijk geparkeerd in Madrid bij de Airbus Defence and Space – Spain (ASE) faciliteit. CHEOPS is klaar om verscheept te worden naar de lanceerbasis te Kourou in Frans Guyana alwaar de ruimtesonde geïnstalleerd zal worden op een Sojoez-Fregat raket. CHEOPS zal exoplaneten gaan bestuderen en gelanceerd worden later dit jaar tussen 15 oktober en 14 november 2019.

CHEOPS artistieke impressie credits; ESA / Airbus / New Atlas

CHEOPS is een gezamenlijke ruimtemissie van ESA en het Zwitserse ruimtevaartagentschap (SSO) het ‘CHEOPS Mission consortium’. Het wetenschappelijk instrumentarium werd gebouwd o.l.v. de Universiteit van Bern met bijdragen van Oostenrijk, België, Duitsland en Italië. De algehele operationele leiding in in handen van INTA Spanje (de eerste ESA missie onder Spaanse leiding) en de wetenschappelijke operaties worden geleid door de Universiteit van Genève. De sonde zou oorspronkelijk in 2017 gelanceerd worden. Na lancering zal CHEOPS in een zon-synchrone baan geplaatst worden op een hoogte van 700 km. Dit voorziet de satelliet van stabiele temperaturen en constante belichting van zijn zonnepanelen. CHEOPS zal specifiek op zoek gaan naar exoplaneten in de ‘super-aarde’ klasse. Deze planeten zijn al eerder ontdekt door o.a. de Kepler telescoop maar CHEOPS selecteert de planeten die ongeveer even groot of groter zijn dan de aarde maar wel kleiner dan bv de gasgigant Neptunus. Het zal de exoplaneten detecteren d.m.v. accurate metingen van de veranderingen in de lichtcurven van de planeten zodra zij voor hun ouderster langs passeren. Met deze methode kunnen de eigenschappen als afmetingen, compositie, dichtheid enz. bepaald worden. CHEOPS gaat hier zo een 80 procent van de tijd aan besteden, de resterende 20 % is voor andere wetenschappelijke doeleinden in het kader van het CHEOPS Guest Observers (GO) programma. CHEOPS is ESA’s eerste satelliet die exoplaneten gaat onderzoeken en bereidt de weg voor voor missies die nog dieper op de studie van exoplaneten ingaan zoals de Plato en de Ariel ESA missies. Bronnen; ESA, Airbus, New Atlas

CHEOPS credits; ESA / Airbus / New Atlas

Share

Speak Your Mind

*