16 juli 2024

Israëlische maanlander crasht

Helaas is er een krater bij op de Maan. De lander “Beresheet” heeft bij het afdalen een storing gehad, waardoor het tegen de tijd dat deze verholpen was het niet meer mogelijk was voldoende af te remmen.

Met 134 meter per seconde (bijna 500 kilometer per uur) verticale snelheid knalde hij op het Maanlandschap. De horizontale snelheid was ook niet gering met ruim 3400 km/h.

Wel werd tijdens de landing een foto teruggeseind en ontvangen op Aarde, met hulp van NASA’s JPL.

Credit: SpaceIL

Ik hoop niet dat het juist daaraan lag, maar vlak nadat de foto teruggeseind werd, faalde een IMU (Inertial Measuring Unit – ofwel een gyroscoop om de beweging te meten).

De telemetrie op het linker scherm laat dit duidelijk zien. Zie 32:45 in de video (https://youtu.be/HMdUcchBYRA?t=1965)

Van 33:15 tot 34:18 blijft de horizontale snelheid steken op 901.7 m/s en de verticale op 24.8 m/s.

Daarna komt de telemetrie weer terug en is te zien dat in deze blackout de horizontale snelheid afgenomen tot 880.2 m/s, maar de verticale toegenomen tot 47.9 m/s.

Dat duidt er volgens mij op dat de lander te lang in de verkeerde oriëntatie zijn hoofdmotor aan het branden is geweest. Hij had al meer moeten bijsturen naar een verticale vuurrichting om de verticale snelheid in toom te houden. Of de hoofdmotor deed helemaal niets op dat moment. De brandstof hoeveelheid nam wel af gedurende die tijd.

Echter is vanaf het moment van terugkomen van de telemetriedata ook te zien dat zowel de horizontale als de verticale snelheid alleen nog maar toenemen tot het moment van impact (947 m/s horizontaal en 134.3 m/s verticaal)… De hoofdmotor gaf een storing meldt men en die doet het pas weer beneden 1km hoogte. Te laat…

De laatste foto

Er blijkt nog een laatste foto teruggeseind te zijn, zie ik zojuist bij de collega bloggers van “de werkgroep Maan en Planeten” en de Twitter streams van de Israelische ruimtevaartorganisatie.

Credit: SpaceIL

En als klap op de vuurpijl (misschien niet de beste uitdrukking in deze context) loven de originele bedenkers van de Moonshot Award alsnog de 1 miljoen dollar uit aan SpaceIL, als aanmoediging om te bouwen aan Beresheet2!

 

Share

Comments

  1. Da’s wel balen voor alle betrokkenen van de Beresheet lander. Jammer!

  2. “Small Country Big Dreams”

    Ik hoop dat die 1.000.000 dollar toch een leuke aanmoediging is om het niet bij die droom te laten, maar dat men er werk van maakt. 🙂

    NB Als er dan zo’n ‘machmachine grootte’ satelliet neer komt (550km/uur bij 3400km/uur sleepspoor), is dat dan met telescopen van af aarde te zien?
    Is er bv nu een stofwolk of een langgerekte krater te zien? ( Of is het op de achterzijde van de maan? )

    Groet, Paul

Speak Your Mind

*