25 mei 2024

Wellicht draait er een tweede exoplaneet rondom Proxima Centauri

Artistieke weergave van de planeet die rond Proxima Centauri draait. Is er wellicht nóg een planeet bij de ster? Credit: © ESO/M. Kornmesser.

Proxima Centauri is met een afstand van 4,2 lichtjaar na de zon de meest nabije ster. Sinds augustus 2016 weten we dat er een op de aarde lijkende exoplaneet omheen draait, Proxima Centauri b. En nu zijn daar signalen dat er wel eens een tweede exoplaneet rond Proxima Centauri zou kunnen draaien, Proxima Centauri c. Over die signalen hadden we ’t twee jaar geleden al, maar ze zijn deze week nog eens bevestigd op de Breakthrough Discuss conferentie in Berkeley (VS). Op grond van metingen met het High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS) instrument, dat verbonden is aan ESO’s La Silla Observatorium in Chili heeft men gezien dat de rode dwergster Proxima Centauri iets wiebelt en dat die wiebel niet alleen komt door de aanwezigheid van Proxima Centauri b. Er is nog ‘iets’ wat aan de ster trekt en dat zou die tweede planeet kunnen zijn, die minstens zes keer zo zwaar als de aarde zou zijn en die op 1,5 AE afstand staat, da’s pakweg 225 miljoen km (zie de grafiek hieronder).

Credit: ESO/G. Anglada-Escudé

Omdat de ster kouder is dan de zon lijkt het daarmee uitgesloten dat Proxima Centauri c levensvatbaar is – het zou er zo’n 200 graden onder nul zijn – al lijkt dat voor de dichterbij staande Proxima Centauri b ook lastig vanwege de grilligheid van de ster. Een vakartikel van de twee onderzoekers Mario Damasso en Fabio Del Sordo (Universiteit van Turijn resp. Kreta) en hun collega’s is nog niet gepubliceerd, maar dat zit er wel aan te komen. Het wachten is nog op de bevestiging van de metingen van HARPS met de Gaia satelliet. We wachten het geduldig af. Bron: Space.com.

Share

Speak Your Mind

*