23 juli 2024

Afstand tot de Grote Magelhaense Wolk nóg nauwkeuriger bepaald

Na 16 jaar onderzoek is een internationaal team van wetenschappers erin geslaagd om de afstand tot het op twee na dichtstbijzijnde sterrenstelsel van de Melkweg, de Grote Magelhaense Wolk, nóg nauwkeuriger te meten. Volgens het Chileense Millennium Instituut van Astrofysica (MAS), is het het team gelukt de onzekerheidsmarge voor wat betreft de afstand tot de Grote Magelhaense Wolk (LMC) op te schalen naar 1 procent, een aanzienlijke vooruitgang ten opzichte van de onzekerheidsmarge van 2,2 procent zoals bepaald in 2013. Het onderzoek maakte deel uit van het Araucaria Project dat uitgevoerd wordt door het Chileense Center for Excellence in Astrophysics and Associated Technologies (CATA). Het Araucaria project staat onder leiding van Dr. Wolfgang Gieren van de afdeling Astronomie van de Universidad de Concepción (UDC) in Chili.

Het Araucaria project heeft de afstand tot de LMC met een precies van 1% bepaald credits; Araucaria / L’Observatoire de Paris (OBSPM)

Het hoofddoel van het Araucaria-project is het verbeteren van de kalibratie van de kosmische afstandsschaal in het lokaal universum. “De Grote Magelhaense Wolk is het sterrenstelsel waarmee de schaal van afstanden tot alle sterrenstelsels in het universum wordt gekalibreerd. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de astronomie dat de afstand tot een melkwegstelsel met zo’n precisie is gemeten,” aldus MAS. De ontdekking werd op 14 maart j.l. in een brief aan Nature gepubliceerd.  De wetenschappelijke onderzoeksgroep bestaat uit 22 academici uit Chili, Polen, Frankrijk, de Verenigde Staten en Duitsland. “De verbetering van deze precisie tot 1 procent is een gigantische stap in de juiste richting voor meer inzicht en begrip in de uitbreiding van het universum en van donkere energie,” aldus Wolfgang Gieren. Om de precisie te verbeteren, hebben onderzoekers de sample set van binaire sterrsystemen uit de Grote Magelhaense Wolk, uitgebreid van acht naar 20*, met behulp van een nieuwe kalibratietechniek en het gebruik van telescopen in Chili en Zuid-Afrika. Bron; Xinhuanet / L’Observatoire de Paris
Share

Comments

 1. En wat is dan nu de gevonden afstand tot de LMC?

 2. Angele van Oosterom zegt

  162 000 light years, i.e. 1 530 000 000 000 000 000 km.

 3. Is hiermee “ons” heelal nu gegroeid of gekrompen 🙂 ?
  Ik ga er dan vanuit dat de meter van Napoleon inmiddels een constante is….

  • Angele van Oosterom zegt

   ‘ons’ heelal, zijn er nog andere dan Nico? Als dat zo is hoeven we ons over uitdijing of inkrimping geen zorgen meer te maken. 🙂

   • Het zou kunnen dat de Chinezen “ons” heelal claimen, ze zijn per slot van rekening met meer 🙂
    Over de uitdijing is geen discussie, het gaat om de absolute diameter (ca. 93 miljard lichtjaar, zichtbare heelal) die nu moet worden bijgesteld op basis van deze nieuwe kalibratie.
    https://www.astroblogs.nl/2009/08/04/hoe-groot-is-het-heelal-eigenlijk/

   • Hallo Angele,

    Ik begrijp dat men nu de afstand tot de LMC nauwkeuriger dan ooit heeft gemeten, namelijk met een foutmarge van slechts 1%.
    Als ik Nico goed begrijp, vraag hij zich af (en ik ook), is de daadwerkelijke afstand(!) van Sgr A* tot de LMC bij deze laatste meting nu ook anders dan bij die meting met een foutmarge van 2,2% ?
    Of is het slechts met hogere precisie gemeten. 😉

    [ Wikipedia heeft het bv over een afstand van ca. 170.000 lichtjaar ( Is dat die oude meting van 2013?) ]

    [ Ik begrijp dat die afstand een maat is voor objecten verder weg in ‘het’ heelal, dus als er bij deze meting een andere afstand bepaald is, zou je (met Nico) kunnen stellen dat ons heelal ‘gekrompen is’ of juist ‘gegroeid’. ]

    Vriendelijke Groet, Paul

    • Angele van Oosterom zegt

     Met meer precisie Paul. De meting van 2013 leverde 163.00 lj op en nu met deze verfijndere metingen aan de hand van 20 binaire sterren, 162.000 lj. resp. met 2.2 en 1 % onzekerheidsmarge erbij vermeld. Er circuleren inderdaad verschillende afstandsschattingen van 157 -170.000 lichtjaar. Nou misschien komt er binnenkort wel een artikel met exacte afstand tot LMC vastgesteld…:) mvg Angele

     • Bedankt voor de info, Angele. 🙂
      Oude en nieuwe afstand zijn lood om oud ijzer, maar wel veel nauwkeuriger.

      Groet, Paul

Speak Your Mind

*