3 december 2023

Stratolaunch ‘Roc’ heeft z’n eerste geslaagde vlucht gemaakt

ROC tijdens z’n testvlucht. Credit: Jack Beyer.

Het breedste vliegtuig ter wereld, met een spanwijdte van 117 meter, twee rompen en zes motoren, bijgenaamd de ‘Roc’ van Stratolaunch Systems Corporation heeft voor het eerst een testvlucht gemaakt. Het vliegtuig is ontwikkeld om op ongeveer 10 kilometer hoogte een raket met een satelliet te kunnen lanceren. Zo kunnen satellieten goedkoper de ruimte in. De raket hoeft niet vanaf een lanceerbasis op de grond te starten en dat scheelt veel brandstof. Ook is een lancering op grote hoogte minder gevoelig voor weersomstandigheden. De Stratolaunch is in staat drie Pegasus raketten tegelijk mee te nemen en lanceren. Met die Pegasus raket zijn eerder ook al satellieten gelanceerd, zoals NASA’s NuSTAR ‘zwarte gat jager’. Die werd toen gelanceerd met Orbital Science Corporation’s Stargazer  vliegtuig.

De Stratolaunch vloog 2,5 uur op 5 kilometer hoogte over de Mojavewoestijn in de Verenigde Staten. Het vliegtuig haalde een maximumsnelheid van rond de 300 kilometer per uur. De bemanning bestuurt het vliegtuig vanuit de rechter romp. De linkerromp heeft wel ramen, maar is volgebouwd met elektronische apparatuur. Testpiloot Evan Thomas noemde de vlucht na afloop “geweldig”. “Het vliegtuig vloog zoals voorspeld, het was een soepele vlucht en de bemanning had veel plezier.” Hieronder beelden van de landing van de Stratolaunch.

Stratolaunch heeft het vliegtuig gebouwd. Het bedrijf werd opgezet en gefinancierd door Paul Allen, een medeoprichter van Microsoft die vorig jaar overleed. Hieronder een video over de Stratolaunch.

Bron: NOS + NASA Spaceflight.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: