3 maart 2024

Rocket Lab stuurt aan op duurzame exploratie van de ruimte

“Deze bijzondere ruimtesonde heeft 4 HR camera’s, veel sensoren alsook een communicatie systeem en we gaan er enkele duizenden van lanceren in het zonnestelsel voor exploratie en het zoeken naar buitenaards leven,” aldus Peter Beck oprichter en CEO van het Nieuw-Zeelandse Rocket Lab die in een onlangs gegeven Tedtalk de kleine ruimtesondes en raketten in de spotlights zette.

Screen shot mini ruimtesonde credits; RocketLab / Inverse

Zowel NASA Space Launch System (SLS) en SpaceX’ Starship zijn enorme ruimteschepen om zowel bemanning als lading naar de maan, Mars en verder te vervoeren en zullen deze grote raketten ook nog onontbeerlijk zijn en blijven en er voorlopig niet kleiner op worden. Maar volgens Peter Beck is het belangrijk om ook de rol van kleine vaartuigen eens flink aan het voetlicht te brengen. Met name de kleine vaartuigen i.c. vooralsnog onbemand,  zullen de ruimte toegankelijker moeten maken voor de ondernemende ruimtepioniers met een kleiner budget opdat ook zij profijt kunnen trekken van de ruimtevaart. Beck’s focus ligt op het ondersteunen van ruimtevaartbedrijven met het lanceren van kleine satellieten met de ook relatief kleine Electron raketten in een meer duurzaam productie proces dat zich middels Rocket Lab flink aan het door ontwikkelen is. Rocket Lab maakt zich op om een lancering iedere 72 uur vanaf Nieuw Zeeland te doen voor de komende dertig jaar. Dit is dankzij innovatieve oplossingen op het gebied van organisatie, technologie en logistiek inmiddels te concretiseren, Beck stelt het ferm; ” De lanceer frequentie is van alles het meest belangrijke onderdeel van onze aanpak.”

RocketLab Electron raketopslag credits; RocketLab / Inverse

Beck toonde op de Tedtalk de foto’s van zowel de kleine ruimtesonde als de Electron raketten in opslag. De micro sondes verdienen veel aandacht en hij noemt de kleine sonde revolutionair, deze draagt vier HR camera’s en met alles erop en eraan toont het zich daarmee een volwaardig ruimtescheep’je’. Van de Electron draag raketten gaan er de komende jaren duizenden gelanceerd worden voor exploratie van het zonnestelsel. De raket telt slechts 17 meter in lengte en kan een lading herbergen van max 225 kg. Dat is echt een calimero onder de raketten i.v.m. de Falcon Heavy die zo een 140.000 pond kan dragen. Maar dankzij geavanceerde computer berekeningen en miniaturisatie kan men toch veel technologie in die lading opbergen.” Rocket Lab heeft sinds mei 2017 25 satellieten naar een aardebaan gestuurd in vijf succesvolle lanceringen. Het succes van Rocket Lab dankt Beck aan het vinden van innovatieve oplossingen zowel in technisch als logistiek opzicht en dit is inclusief het opstarten van een voor Nieuw-Zeeland tot 2016 vrijwel afwezig ruimtevaartprogramma.

Beck noemt het voordeel van de locatie; er zijn veel geïsoleerde eilanden in de buurt die als lanceerplek kunnen dienen, grote delen zee en lucht zijn vrij van druk verkeer, dit is gunstig voor de lanceerfrequentie. Met o.a. 3D printtechniek kan Beck iedere 24 uur een Electron bouwen, deze bevat 20 turbopompen, qua afmeting gelijk ‘cola’ blikjes, die samen grofweg hetzelfde vermogen kunnen genereren als een doorsnee gezinsauto. De nieuwe raketten worden op een ongebruikelijke manier in een baan om de aarde gebracht waardoor het  het minder vervuilend is voor de ruimte.  ‘Ik wil niet als supervervuiler van de ruimte de geschiedenis ingaan,” aldus Beck. Rocket Lab heeft een speciale ‘kickstage’ met een eigen motor voor de lancering. Op die manier kan de tweede rakettrap loskomen van de kicktrap en de lading wanneer deze zich op het perigeum van een hoge elliptische baan bevindt afleveren waar de trap ook verbrandt. De kicktrap gebruikt dan zijn eigen motor om indien nodig nog meerdere ladingen af te leveren om van daaruit nog weer naar een hogere elliptische baan te reizen waar hij ook opbrandt. Dit hele proces, zegt Beck, “laat niets achter.” Het is begrijpelijk dat Mars missies met SLS en Starship ruimteschepen zeker tot de verbeeldingen van het grote publiek spreken. Maar het zou zomaar kunnen dat de microsatellieten en kleine raketten die Beck met Rocket Lab introduceert uiteindelijk wel eens tot de grootste voordelen voor de mensheid op de korte termijn kan ontketenen. Bijvoorbeeld via een constellatie van satellieten voor een globaal en goedkoop internet, het proces wordt met elke extra lancering en lading die we in een kort tijdsbestek kunnen persen goedkoper en gestroomlijnder. Helaas niet de Tedtalk zelf maar wel een kijkje in de fabriek en Beck over de Electron hieronder. Bron; Inverse

Share

Speak Your Mind

*