24 februari 2024

CNSA doet oproep voor wetenschappelijke experimenten aan boord van de Chang’e-6

Op een pers conferentie van het Chinese Ruimtevaart agentschap CNSA op 18 april j.l. werd de internationale wetenschappelijke gemeenschap uitgenodigd om voorstellen voor experimenten in te dienen die als nuttige lading zouden kunnen meegaan op de toekomstige maanmissie Chang’e-6. Tevens werd door het CNSA de overdracht gedaan van de verzamelde wetenschappelijke data aan de organisaties die experimenten hebben lopen op de  Chang’e-4 maanmissie.

Wetenschappers aan het werk aan de Chang’e-5 re-entry module, rechts, met lander en stijgraket op de achtergrond credits; Framegrab / CCTV

Volgens het CNSA zou de Chang’e-6, waarvan de lanceerdatum afhangt van de Lange Mars 5 rakettest in juli en het verloop van de Chang’e-5 missie later dit jaar, in totaal 20 kg aan wetenschappelijke lading naar de maan gaan vervoeren. Deze 20 kilogram zal evenredig verdeeld worden over de orbiter en de maan lander en ook over China en internationale partners. De Chang’e-5 die waarschijnlijk in december dit jaar gelanceerd gaat worden gaat 2 kg maan monsters verzamelen in het gebied nabij Mons Rümker in de Oceanus Procellarum, de noordwestelijke regio aan de kant van de maan die naar de aarde gericht is. Als de ‘5’ succesvol blijkt kan de ‘6’ weer net als de ‘4’ naar de zuidpool van de maan aan de achterkant gestuurd worden en via de Queqiao (Eksterbrug) relaissatelliet communiceren. Echter mocht de Chang’e-5 hier niet in slagen dan dient de Chang’e-6  als de back-up voor de Chang’e-5 missie. De aankondiging werd ook reeds eerder gedaan op het International Astronautical Congres (IAC) congres te Bremen op 1 oktober 2018 j.l. waar zowel de hoofden van NASA, ESA als CNSA resp. Jim Bridenstine, Jan Wörner en Zhang Kejian aanwezig waren maar nu werd er ook een deadline, 31 augustus 2019, gesteld voor de project voorstellen en er werd tevens data verzameld door de Chang’e-4 overhandigd aan de desbetreffende internationale organisaties.

Chang’e-5 missie profiel credits; Planetary Society

De Chang’e-6 is een kopie en een back-up van de Chang’e 5 maar zoals gezegd hangt de lanceerdatum, nu vastgesteld rond 2023, sterk af van de resultaten van de ‘5’. De maanmissie(s) omvat(ten) vier modules en wegen in totaal rond de 3900 kg: een orbiter, een maanlander, een stijgraket en een retour module. De lander verzamelt ongeveer 2 kg  maan bodemmateriaal en zal vanaf het maanoppervlak met een 120 kg wegende stijgraket vanaf het maanoppervlak gelanceerd worden voor een automatische rendez-vous en koppelingsmanoeuvre met de maan orbiter waar het in een parkeerbaan rond de maan wordt geplaatst.  De stijgraket, na koppeling met de orbiter, moet het maanmateriaal overbrengen naar de retour module voor de vlucht naar de aarde. Wat volgt is een trans-earth injectie (TEI), een voortstuwingsmanoeuvre gebruikt om een ruimtevaartuig op een traject te plaatsen dat de invloedssfeer van de aarde zal doorkruisen, waarbij het ruimtevaartuig op een terugkeerbaan wordt geplaatst. De retour module keert hopelijk heelhuids terug naar de aarde waarop deze vervolgens geborgen kan worden.

De aarde en maan vastgelegd door de Saoedische camera op de Longjilang 2 DSLWP-B microsatelliet credits; Harbin Institute of Technology

De deadline voor het indienen van projecten voor wetenschappelijke samenwerking betreffende de Chang’e-6 missie is gesteld door het CNSA op 31 augustus 2019. Het hoofd van het CNSA Zhang Kejian zie hierover; “China heeft altijd veel waarde gehecht aan samenwerking met zijn internationale tegenhangers voor wat betreft  wetenschap en technische innovatie op het gebied van deep space exploratie.” China heeft in dit kader enkele intentie verklaringen getekend met meerdere internationale ruimtevaartorganisaties inclusief het United Nations Office for Outer Space Affairs (UNOOSA) alsook Roskosmos en ESA. De Chang’e-4 missie waarvan de lander afgelopen 3 januari op de maan neerstreek, draagt ook internationale ladingen van o.a. Nederland, Duitsland Zweden en Saudi Arabië*. Op de conferentie droeg de CNSA de verzamelde data over van de  neutrale atomen detector aan boord van de maanrover aan Zweden,  data van de neutronen stralingsdetector aan boord van de lander aan Duitsland en de data van het laag frequentie radio experiment (NCLE) aan boord van de  Chang’e-4 relaissatelliet Queqiao* gaat naar Nederland.  Bronnen; China Daily, GB Times, Global Times, Lunar Enterprise Daily, Planetary Society

*De Chang’e-4 Queqiao-relaissatelliet werd gelanceerd om communicatie te bieden voor een lander en een rover aan de verre maanzijde, die nooit naar de aarde gericht is vanwege getijdenvergrendeling. Queqiao cirkelt momenteel rond het  Lagrange punt 2, op zo een 65 – 80.000 km voorbij de maan, van waaruit het de gezichtslijn met zowel het ruimtevaartuig op de Mm als volgstations op de aarde kan behouden. Het draagt het Nederlands-Chinese Low-Frequency Explorer (NCLE) instrument dat werd ontwikkeld door de Radboud Universiteit in Nijmegen, het Nederlands Instituut voor Radioastronomie (ASTRON) en het Nederlandse bedrijf Innovative Solutions In Space (ISIS).  Met een minimale levensduur van drie jaar zou het toekomstige landingen aan de verre maanzijde van China of andere landen kunnen vergemakkelijken.

**De twee microsatellieten, gebouwd door het Harbin technologisch instituut te  Heilongjiang in noordoost China. Longjiang-1 en 2. Aan boord van de Longjiang-2 is een kleine beeldcamera ontwikkeld door het King Abdulaziz City for Science and Technology (KACST) uit Saoedi-Arabië.

Share

Speak Your Mind

*