14 april 2024

De ‘anomalie’ van SpaceX’s Crew Dragon capsule levert NASA’s bemande ruimtevaartprogramma flinke vertraging op

Van de ‘anomalie’ was een oranjegekleurde rookwolk te zien vanaf het strand van Florida. Credit: Craig Bailey/Florida Today/AP

Afgelopen zaterdag 20 april trad er bij een zogeheten statische test van één van de Crew Dragon capsules van SpaceX op Florida’s Cape Canaveral Air Force Station een ‘anomalie’ op. Ehhh… klinkt leuk, maar het betekende in dit geval dat de boel explodeerde en er aan die capsule, die gelukkig onbemand was, heel veel schade was. De test werd gedaan op Landing Zone 1 van dat lanceercomplex en was bedoeld om de acht SuperDraco-motoren te testen waarmee het ontsnappingsmechanisme van de capsule werkt, in het geval er bij een lancering iets mis gaat met de Falcon raket en de capsule snel moet ontsnappen. Na een eerdere succesvolle Demo-1 missie van de onbemande Crew Dragon capsule in maart dit jaar leek het zeker dat er de komende zomer voor het eerst een echte bemande missie met de capsule zou kunnen plaatsvinden. Maar gezien dit ongeluk lijkt er een flinke vertraging te zijn. Hieronder een tweet die Jim Bridenstine, de baas van de NASA, naar aanleiding van het gebeuren verstuurde.

SpaceX heeft met de NASA een contract gesloten in het kader van het Commercial Crew Program, maar de verwachte vertraging betekent dat de Amerikanen nog een poosje van de Russische Sojoez raketten en capsules gebruik moeten maken om astronauten in het ISS te krijgen en dat is een tegenvaller. Er is nog wel een ander CCP-traject gaande, met Boeing’s CST-100 Starliner, maar de eerste onbemande testvlucht daarvan laat ook nog maanden op zich wachten. Hieronder een video van de welbekende raket-expert Scott Manley over de anomalie met de Crew Dragon capsule.

Bron: Gizmodo.

Share

Comments

  1. Alles bij de Amerikanen heeft te maken met vertraging, kijk naar de James Webb oa…en nu het lukt ze niet eens om de technieken van 50 jaar geleden na te maken..

Speak Your Mind

*