28 maart 2024

NASA’s InSight lander heeft vermoedelijk z’n eerste Marsbeving geregistreerd

De op 19 december geplaatste seismometer van InSight. Credit: NASA.

De InSight lander van de NASA heeft waarschijnlijk z’n allereerste Marsbeving geregistreerd. Met het Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS) instrument werd op 6 april een zwak seismisch signaal opgevangen, dat als akoestisch signaal in de video hieronder te horen is. Naast de beving zijn ook de wind op Mars en het bewegen van de robotarm te horen – de laatste was bezig foto’s te maken en dat levert ook geluidstrillingen op die SEIS registreert.

Op 6 april was InSight aan z’n 128e dag op Mars bezig, dus het was sol 128, zoals dat op Mars wordt genoemd. Ondanks de zwakte van het signaal was het volgens Lori Glaze (Planetary Science Division director van de NASA) een beving die lijkt op maanbevingen. De Apollo astronauten hadden vijf seismometers op de maan geplaatst, die tussen 1969 en 1977 bevingen op de maan registreerden. Door het onderzoek aan de bevingen op Mars hopen de wetenschappers meer te weten te komen over de opbouw van het binnenste van Mars. Het SEIS werd op 19 december op de grond geplaatst door de robotarm. Hieronder een video waarin o.a. de geregistreerde beving te horen is. De frequentie van het signaal is 60 keer versneld, want anders zou het voor het menselijk oor niet hoorbaar zijn.

Naast de beving van 6 april heeft SEIS nog drie andere potentiële bevingen geregistreerd en wel op 14 maart (Sol 105), 10 april (Sol 132) en op 11 april (Sol 133). Dat betrof nóg lichtere signalen, die opgevangen waren met de zeer gevoelige Very Broad Band sensors van SEIS. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Correctie : “… wind op(!) Mars…”? 😉

    Als ik het goed begrijp is er slechts één detector op Mars, 1 seismometer : SEIS.
    Kan men dan de oorsprong van het signaal wel aan seismische activiteiten in Mars koppelen, of is het ook mogelijk dat er een flink rotsblok op de planeet valt?
    Persoonlijk lijkt mij dat ook een interessant fenomeen om te meten, maar is toch iets anders. Of verwacht men dan een ander geluidspatroon?

    [ Ik zou vermoeden dat op een wereld zonder vloeibare kern ook geen seismische activiteiten meer plaatsvinden, omdat alles wel een keer tot stabiliteit is gekomen, maar dat is kennelijk (nog?) niet het geval.
    Interessant om te weten dat Het Al toch anders in elkaar steekt, dan ik zou verwachten. ]

    Groet, Paul

    • Bedankt voor de correctie, ik heb het aangepast. Wat de meting van de beving betreft: bevingen op de maan en Mars worden niet veroorzaakt door verschuivende tektonisch planeten zoals bij de aarde wel het geval is. Bij deze kleinere hemellichamen ligt de oorzaak vermoedelijk bij het geleidelijk afkoelen en samentrekken van hun korst, waardoor er spanningen in het gesteente ontstaan. Uit het profiel van de meting kan men denk ik wel afleiden wat de oorzaak is, de wind, de robotarm, een beving of iets anders.

      • Maar dan hebben we het over het afkoelen in het interieur van de planeet, niet over het dagelijkse of seizoensgebonden opwarming door Zon en afkoeling in nacht/winter. Dan zouden veel vaker dergelijke geluiden te horen zijn.
        Ik heb even(!) gezocht op internet, maar de vraag dringt zich op hoe hoog zou de ‘kerntemperatuur’ van Mars of zelfs de Maan nu nog zijn, dat we nog ‘berichten omtrent’ opvangen via seismische apparatuur. 🙂

        Ik vermoed overigens dat het trillingsprofiel (geluid) van het bewegen van de robotarm onderhand wel bekend zal zijn. 😉 Voor de mensen die er regelmatig mee werken zal het wel een ‘weggevertje’ zijn. Misschien zelfs een soort van ‘calibratie’-referentie…!

        Groet, Paul

Speak Your Mind

*