14 juli 2024

2 mei: Expeditie NEXT – hét Nationale Wetenschapsfestival!

Credit: Expeditie Next

Experimenten, colleges en expedities in 10 uur, door 100 wetenschappers, voor 1000 kinderen en volwassenen. Hoeveel heb jij eigenlijk te maken met wetenschap? Meer dan je denkt! Op donderdag 2 mei in de meivakantie kunnen jong en oud dit ontdekken in de Maassilo in Rotterdam tijdens Expeditie NEXT. Wetenschappers en onderzoekers uit heel Nederland komen dan samen om hun onderzoek met het publiek te delen.

Overdag kunnen kinderen Youtuber Dylan Haegens en wetenschapper Esther Roozendaal het hemd van het lijf vragen over sluikreclame, mini-colleges volgen van astronaut André Kuipers of natuurkundige Diederik Jekel én proefjes doen met experimenteer-expert Boy van Quest Junior. Ondertussen kunnen ouders meer leren over de effecten van smartphonegebruik of het gedrag van kinderen of pubers en in de avond zijn er talkshows van onder andere The New Scientist en de Universiteit van Nederland voor jongeren.

Op het festival wordt bij het programmaonderdeel ‘InScience Filmfestival’ een korte (komische) film vertoont over twee jongetjes die een wormgat: Einstein-Rosen, geschreven en geregisseerd door Olga Osorio. Het Spaanse jongetje Teo vindt in 1982 een wormgat op de binnenplaats van het appartementencomplex waar hij woont. Zijn broer Óscar gelooft hem niet, tót ze 35 jaar later op dezelfde plaats terugkomen… Hieronder een trailer van die film.

Programma Expeditie NEXT

Datum: donderdag 2 mei 2019
Dagprogramma: 11.00-18.00
Avondprogramma: 19.30-23.30
Locatie: Maassilo Rotterdam
Meer informatie en kaartverkoop: www.expeditienext.nl

Voor kinderen tot 18 jaar zijn kaarten gratis en voor volwassenen €5,-, inclusief twee gratis consumptiemuntjes.

Dagprogramma Science Fair voor kinderen én (groot)ouders

Op de Science Fair kunnen kinderen zelf proefjes doen, meedoen aan experimenten en al hun vragen stellen aan de honderden wetenschappers die hun onderzoeken laten zien in een van de labs. Daarnaast kunnen ze kennismaken met het voedsel van de toekomst, ervaren hoe het er in een rechtbank aan toe gaat, of in een mobiel planetarium leren wat zwarte gaten zijn. Ook voor (groot)ouders is er genoeg te doen én te leren. Hoe bescherm je bijvoorbeeld kinderen tegen cybercriminaliteit en hoe slecht is het om te slapen naast je smartphone? Welke risico’s nemen pubers, en is dat erg? Kortom: de kans om alle vragen te stellen aan een expert!

Avondprogramma voor volwassenen

In de avond is er een programma in Club NOW&WOW waar bezoekers samen met topwetenschappers, kunstenaars en journalisten onder het genot van een drankje in gesprek gaan over de wetenschap die onze toekomst gaat bepalen. In de talkshow van The New Scientist – LIVE gaat wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout het gesprek aan met onder andere Ivo van Vulpen en Jaap Seidell over belangrijke vragen over de bijdrage wetenschap aan het voeden van 10 miljard monden en wat de rekenkracht van quantumcomputers gaat betekenen voor onze toekomst.

Bron: Expeditie NEXT.

Share

Speak Your Mind

*