28 maart 2024

Hayabusa2 heeft de door ‘m zelf gecreëerde krater op planetoïde Ryugu gefotografeerd

Credit: JAXA

De Japanse Hayabusa2 ruimteverkenner heeft de krater die op 5 april gemaakt werd door de Small Carry-on Impactor (SCI) gefotografeerd. Toen maakte de SCI een 40 minuten durende daling tot ‘ie explodeerde, ergens zo’n 100 tot 200 meter boven het oppervlak. Door de explosie werd een 2,5 kg wegende koperen plaat richting Ryugu afgevuurd en toen die met een snelheid van 2 km per sec tegen Ryugu knalde ontstond de krater – alles gadegeslagen vanaf een kilometer door een camera in een aparte sonde, de DCAM3. Hayabusa2 zelf maakte die inslag niet mee, want wegens de risico’s op schade door rondvliegend materiaal was die naar de achterzijde van Ryugu gemanoeuvreerd. Op 25 april bevond ‘ie zich – na een operatie die Crater Search Operation 2 (CRA2) werd genoemd – weer aan de kraterzijde en maakte hij er vanaf 1,7 km hoogte een foto van, bovenaan rechts te zien. Duidelijk is dat niet alleen donker materiaal (regolieth) bij de inslag naar boven is gekomen, maar ook dat er rotsblokken zijn opgeschoven. In de animatie in de tweet hieronder is dat duidelijk te zien.

Een gebied van ongeveer 20 meter doorsnede is door de inslag van de koperen plaat veranderd. Met het onderzoek aan de krater en het materiaal dat naar boven is gekomen willen de onderzoekers meer te weten komen over de geschiedenis van het allervroegste zonnestelsel. Planetoïden zoals Ryugu bestaan uit materiaal dat overbleef na de vorming van de planeten 4,5 miljard jaar geleden en ze zijn sindsdien niet veranderd.

Tenslotte kwam de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA eerder deze week ook met een video, waarin de afdaling van de SCI te zien is, gemaakt van foto’s die om de twee seconden zijn genomen met de TIR (Thermal Infrared Camera) aan boord van Hayabusa2, gadegeslagen vanaf 500 meter. In de tweet hieronder zie je die video.

Bron: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*