Site pictogram Astroblogs

Mercurius heeft een gigantische vaste binnenkern

Credit: NASA.

De planeet Mercurius blijkt een bijzonder aarde-achtige kern te hebben. Niet alleen is de kern van de kleinste planeet in het zonnestelsel even groot als de aardkern, maar ook qua structuur zijn er belangrijke overeenkomsten. De kern van Mercurius bestaat namelijk uit een vaste binnenkern en een vloeibare buitenkern, net als bij “ons”.

De ontdekking kan ons meer inzichten verschaffen in de inwendige evolutie van Mercurius én de ontwikkeling van diens magnetosfeer. Sterrenkundigen hebben hiertoe gebruik gemaakt van gegevens die zijn verkregen door de MESSENGER-ruimtesonde, die tussen 2011 en 2015 rondjes draaide rondom de planeet.

Deze Amerikaanse planeetverkenner heeft het zwaartekrachtveld van Mercurius heel precies in kaart gebracht en dit heeft astronomen in staat gesteld om het inwendige van de kleine rotsplaneet in beeld te brengen. Hieruit is gebleken dat Mercurius de tweede planeet in het zonnestelsel is (naast de aarde) waarbij het bestaan van een vaste binnenkern is vastgesteld.

Het feit dat deze kern even groot is als de aardkern vormt een nieuwe aanwijzing dat Mercurius vroeger veel groter moet zijn geweest. De planeet is namelijk weinig meer dan een metalen kern met een dun korstje erover. Waar is de mantel van de planeet dan gebleven? Gelukkig is een nieuwe ruimtesonde onderweg, namelijk de Europese Bepi-Colombo, om te helpen deze prangende vraag te beantwoorden.

BepiColombo: Mercury's Mysteries

Bron: Gizmodo

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten