24 juli 2024

Bestaan nieuwe planeet in het circumbinaire systeem Kepler-47 bevestigd

Impressie van het systeem kepler-47. Credit: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

Er zijn op dit moment 23 exoplaneten bekend, die draaien om twee sterren – á la de planeet Tatooïne uit de Star Wars filmserie. Die sterren worden circumbinaire systemen genoemd en de meeste van die systemen hebben maar één exoplaneet. De uitzondering is Kepler-47, 3340 lichtjaar van ons vandaan en NN Serpentis, 1670 lichtjaar verderop. Tot recent dacht men dat er rond Kepler-47 twee exoplaneten draaien, Kepler-47b en -c, maar nu is daar door sterrenkundigen van San Diego State University een derde planeet ontdekt, wiens baan exact tussen die van Kepler-47b en -c in zit, Kepler-47d.

Een vergelijking van de grootte van de drie exoplaneten, Kepler-47b, -d en -c. Credit: NASA/JPLCaltech/T. Pyle

Alle drie zijn ze ontdekt door de transitiemethode, waarbij het licht van de sterren in de gaten wordt gehouden en periodieke dipjes in de lichtcurve wijzen op het bestaan van één of meerdere planeten, die gezien vanaf de aarde voor de ster(-ren) langstrekken en het licht een beetje dimmen. In 2013 waren er al aanwijzingen voor het bestaan van Kepler-47d, maar die zijn door recente analyses van de Kepler-data nu bevestigd.

De ‘behoudende’ leefbare zone en ‘optimistische’ leefbare zone (donkergroen resp. lichtgroen) rondom Kepler-47A en -B. Credit: Jerome Orosz/William Welsh et al.

De twee sterren in het circumbinaire systeem zijn Kepler-47A en -B, een G-klasse ster resp. M-klasse dwergster, die elke 7,45 dagen om een gemeenschappelijk zwaartepunt draaien. Hieronder de gegevens van de drie exoplaneten.

Twee van de drie exoplaneten liggen weliswaar in de leefbare zone van de twee sterren, maar veel kans op leven zal er niet zijn, want het zijn alle drie gasreuzen, wiens dichtheid kleiner dan die van Saturnus is. Ze zullen vooral atmosferen vol met helium en waterstof hebben. Hier het vakartikel over de bevestiging van het bestaan van Kepler-47d, verschenen in The Astronomical Journal. Bron: Centauri Dreams + Wiki.

Share

Speak Your Mind

*