17 april 2024

In nieuwe maanvormingstheorie speelt magma van de aarde een grote rol

Simulatie van de botsing met de aarde in het midden. Rode puntjes geven materiaal aan van de magma-oceaan van de aarde, blauwe puntjes zijn van de impactor. Credit: Natsuki Hosono et al.

De meeste planeetdeskundigen denken dat de maan ontstaan is toen in het vroege zonnestelsel een planeet zo groot als Mars – de hypothetische planeet genaamd Theia – tegen de aarde botste en uit het weggeslingerde materiaal de maan onstond. Probleem van dat model is dat de maan voor het grootste gedeelte zou moeten bestaan uit materiaal van de impactor, van Theia dus. Maar wat heeft het onderzoek opgeleverd van de maanstenen die met de Apollo-missies terug werden gebracht: dat de samenstelling van de maan op die van de aarde lijkt. Japanse onderzoekers komen nu met een nieuw model en dat zou een oplossing voor dit probleem brengen. In het model van Shun-ichiro Karato et al gaan ze er niet van uit, zoals eerder werd gedacht,  dat de aarde en Theia ten tijde van de botsing beiden een vaste gestolde korst hadden, maar dat de proto-aarde nog een oceaan van magma aan de buitenkant had. Theia daarentegen was wel al gestold.

Impressie van de botsing van de proto-aarde en de impactor, Theia. Credit: NASA / JPL-Caltech.

Dat werd vervolgens in een computermodel gestopt die de botsing simuleerde en daaruit kwam naar voren dat het magma van de aarde door de botsing meer verhitte dan de vaste korst van Theia (zie de afbeelding bovenaan). Het magma vormde een grote wolk in de ruimte, die in een baan rond de aarde terecht kwam en uit die wolk is de maan ontstaan. In de eerdere maanvormingsheorieën bestaat de maan voor 80% uit materiaal van Theia, in het nieuwe model van Karato en z’n team is het andersom: 80% van de maan bestaat uit materiaal van de aarde. Gisteren verscheen in Nature Geoscience een artikel over de nieuwe maanvormingstheorie.

Share

Speak Your Mind

*