Site pictogram Astroblogs

Ja hoor, ze zijn weer aan het debatteren of Pluto wel of geen planeet is

Credit: Johns Hopkins University/APL

In 2006 kwam de Internationale Astronomische Unie (IAU) in Praag met een nieuwe definitie van het begrip planeet en op basis daarvan degradeerde de toenmalige negende planeet Pluto tot dwergplaneet, een categorie die hij moest delen met Ceres, Eris, Makemake en Haumea. Dát besluit is sindsdien telkens aangevochten en met name Amerikaanse onderzoekers pleitten ervoor om Pluto toch weer een planeet te noemen. Laatste loot in dat rijtje: Alan Stern, hoofdonderzoeker van de New Horizons missie. Die kwam onlangs met een nieuwe definitie van een planeet – hieronder in een tweet te lezen – en vervolgens heeft hij daarover een debat gevoerd met een ‘voorstander’ van de ‘Pluto-is-een-dwergplaneet-definitie’, de voormalige president van de IAU Ron Ekers – hieronder is het debat te zien.

New Horizons vloog op 14 juli 2015 vlak langs Pluto en nam waar dat die vol zit met karakteristieken die aan een echte planeet doen denken, zoals bergketens, ijsvlaktes, gletsjers, een atmosfeer met wolken, enzovoorts. In Stern z’n voorgestelde definitie van een planeet zou Pluto wel voldoen aan de criteria:

A planet is a sub-stellar mass body that has never undergone nuclear fusion and that has sufficient self-gravitation to assume a spheroidal shape adequately described by a triaxial ellipsoid regardless of its orbital parameters.

De Tartarus Dorsa regio op Pluto (Credit: NASA).

Klinkt op zich goed om hierover na te denken, maar het gaat voorbij aan de reden waarom de IAU in 2006 besloot tot die stap om met een planeetdefinitie te komen, namelijk de ontdekking van andere objecten in het zonnestelsel, die ongeveer zo groot zijn als Pluto of zelfs nog groter, zoals de door Mike Brown ontdekte 2003 UB313, die we nu kennen als Eris. Ook die voldoen allemaal aan de definitie van Stern. En wat dacht je van manen en grote planetoïden, ook die voldoen aan de definitie van Stern.
Afijn, ik geef het maar even in overweging dat mijn opvatting is dat je het zo moet laten en dat er volgens de IAU-definitie uit 2006 maar acht planeten zijn. Ga je ‘rommelen’ aan die definitie dan begeef je je op een hellend vlak en loop je het risico dat er straks honderden planeten in het zonnestelsel zijn. Nou, ga dan de schoolboeken maar op dat onderdeel aanpassen. Hieronder het ruim twee uur durende debat tussen Stern en Ekers, dat afgelopen dinsdag (29 april) werd gehouden.

Ehhh…. ik realiseer mij nu dat ik dit debat over de status van Pluto, waar ik vaker al over heb geblogd, niet eens heb opgenomen in het rijtje met debatten die in de sterrenkunde en natuurkunde worden gevoerd. Ik ga dat alsnog doen. 😀 Mocht overigens blijken dat ook onder Astroblogslezers verschillende gedachten bestaan over de status van Pluto, dan zal ik daar misschien een poll aan wijden – is ’t geen goed idee? Bron: Space.com.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten