24 mei 2024

Hoe zwaar weeg je waar?

Stel je weegt op aarde 60 kg? Hoe zwaar weeg je dan op andere planeten? Op de zon? Op een witte dwerg? Op een neutronenster? De volgende tweet vertelt ’t je.

Share

Comments

 1. Ik weet het, dit is meer een geintje dan serieus. Maar toch vraag ik me af: om gewicht te hebben moet je op een oppervlak staan. Bij bijv. Jupiter wordt dat lastig. Toch is een precieze factor gegeven. Op welke afstand vanaf het middelpunt van Jupiter (etc.) geldt deze factor dan?

  En gesteld dat ik op een neutronenster kan staan, met hoeveel neemt mijn gewicht af zodra ik op een weegschaal ga staan van 5cm hoog?

  Ja, dit zijn belangrijke vragen 😉

 2. Geen idee welke straal ze voor Jupiter hebben gebruikt, maar je hebt gelijk als je zegt dat een gewicht meten op Jupiter lastig is omdat het geen vast oppervlak heeft. Wat je vraag over de neutronenster betreft. Ik heb het even voor je uitgerekend voor een neutronenster die twee keer zo zwaar als de zon is en een straal heeft van 9,656064 km dan weeg je 290.109.600.000 keer zo veel als op aarde. Verhogen we de straal met 5 cm dan wordt die straal 9,656114 km. Het gewicht op die hoogte wordt dan 290.106.595.594,2 keer zo veel, dus je weegt daar 3.004.406 keer minder. Mmmm, scheelt toch drie miljoen keer minder gewicht. Hier de pagina waarmee ik dat berekend heb: http://www.idialstars.com/ywns.htm

  • O wow, gaaf dat je dit hebt uitgerekend! Ik ga daar ook eens rondneuzen. Dank je wel!

   • Via die site erachter gekomen dat bovenstaande waarde voor je gewicht op Jupiter uitgaat van de gemiddelde radius van 69.911 km. Jupiters radius bij de polen is 66.854 km en bij de evenaar 71.492 km.

    Leuke niksigheidjes 🙂

   • Obelix zegt

    Een weegschaal van 5cm hoog… op Aarde? 😕

    Wat denk je dat er nog van die hoogte overblijft als je hem op een neutronenster neerzet?
    En zou het apparaat dan nog werken?
    Heb je er enig idee van hoeveel kracht je spieren moeten leveren om jouw 5 cm omhoog te tillen? 😀
    En gaat je dat lukken? 😉

    En nu meen ik dat een neutronenster niet bestaat uit ‘normale’ materie maar uit ontaarde materie… Ik vermoed dat alles wat in contact met dergelijke ontaarde materie komt, zelf ook ogenblikkelijk degenereert. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontaarde_materie

    Mijn advies is om daar liever niet te gaan landen. Maar je moet het zelf weten. 😉

    Groet, Paul

    NB op Aarde ben ik zo’n 90 kg, schoon aan de haak.
    Maar ook op de Maan, Mars, Venus zal ik mijn lichaam zo’n 90 kg bedragen, exclusief de uitrusting om mij in leven te houden. 😉

    • Die ontaarde materie bestaat uit neutronen. Materie valt toch niet uiteen in neutronen bij contact met neutronen? https://nl.wikipedia.org/wiki/Neutronenactivering

     Ik bedoelde verder 5 cm op de neutronenster zelf. Gewoon als aardigheidje, ik snap wel dat e.e.a. niet letterlijk mogelijk is. Ik dacht toch dat dat wel impliciet was.

     En o ja, gewicht en massa. Dat klopt natuurlijk wat je zegt. Maar bedoeld wordt uiteraard gewicht zoals dat in de volksmond met kg wordt aangeduid, niet de natuurkundige kg voor massa. De bron is een tweet dus voor een breed publiek.

     • Obelix zegt

      Hoi June,
      ik bedoel er niks kwaads mee, en ga ook maar min of meer serieus in op de vragen: We kunnen immers nog helemaal niet bij een neutronenster komen. 🙂

      Of andere materie ‘ogenblikkelijk’ ook ontaard bij contact met ontaarde materie?
      Ik zou de vraag willen omdraaien : waarom in de materie van een neutronenster eigenlijk ontaard, waarom ‘her-aard’ het zich niet ?
      Dat komt omdat de zwaartekracht er te hoog is : materie wordt in elkaar geperst. Elektronenschillen worden in atoomkernen (in protonen) geperst, zodat er slechts een object van neutronen (dichtste stapeling?) overblijft.
      Waarom zou andere materie (bv die jou vormgeeft) niet hetzelfde lot beschoren zijn?
      Dus niet zo zeer omdat je fysiek contact maakt, maar omdat je in dat zwaartekrachtsveld zit.

      Ik heb ondertussen ook wat verder gezocht, en blijkt me dat mijn beeld van een neutronenster ook niet te kloppen: er is een buitenste laag, korst, met atoomkernen en koolstof(?) misschien kan je daar dan toch op staan/drijven…
      Maar als ik je nog een goedbedoelde raad mag geven: doe eerst een testje met dode materie om te kijken wat er gebeurd, en of je er nog vanaf kan… Of dat je laatste uren honger moet lijden, omdat je in een zwaartekrachtsput zit. 😉

      Ja er is een verschil tussen massa(aantal deeltjes) en gewicht(kracht in een zwaartekrachtsveld).
      Het grote publiek hoeft dat niet perse te snappen. 😉

      Groet, Paul 🙂

Speak Your Mind

*