20 juni 2024

Menselijke orgaancellen op weefselchips naar het ISS gestuurd voor onderzoek en lancering CRS-17

De SpaceX CRS-17 missie die om  8:50 NL’se tijd vandaag op 4 mei gelanceerd is, zie video onder artikel,  bevat een bijzondere lading. Het betreft in casu menselijke orgaancellen die aangebracht zijn op zogeheten kleine weefselchips en die op het ISS laboratorium voor 40 dagen in de ruimte zullen verblijven. Dit alles in het kader van het project Tissue Chips in Space Initiave. Het zal geen verrassing zijn dat astronauten in de ruimte fysieke veranderingen ondergaan, het immuunsysteem raakt in de war en ook botontkalking is een veelvoorkomend probleem. Deze veranderingen zijn enigszins vergelijkbaar met het verouderingsproces van de mens hier op aarde. Het is aan het Tissue Chips in Space Initiative om hier nog meer duidelijkheid en inzicht in te krijgen.

Long beenmerg tissue chip credits; Inverse NCATS Universiteit van Washington NASA

Het project van de weefselchips is een samenwerking tussen een aantal nationale gezondheidsinstituten en het ISS National Laboratory. De chips zelf die qua formaat gelijken op een microscoop glaasje bevatten menselijke cellen gedistribueerd in lagen opdat de functie van de organen in het lichaam zo goed mogelijk wordt nabootst. Dr. Michael Roberts, is het plaatsvervangend wetenschappelijk hoofd van het ISS lab. Hij vertelde Inverse dat de drijfveer achter dit geavanceerde onderzoek is om meer patiënten een snellere en betere behandeling te kunnen geven voor wat betreft aan het verouderingsproces gerelateerde ziekten en aandoeningen.

“De ruimte heeft ingrijpende gevolgen voor astronauten en zodra ze gedurende lange perioden de ruimte ervaren, lijken de dingen die met het lichaam gebeuren enigszins op de ziekten die hier op aarde ook veel voorkomen,” zegt Roberts. “Het hele uitgangspunt van weefselchips is dat het ons niet alleen in staat stelt om beter te begrijpen hoe ziektes in het lichaam werken, maar wat nog belangrijker is, het kan ons helpen te begrijpen wat de beste therapeutische middelen en geneesmiddelen zijn die we kunnen gebruiken om dat te bestrijden.” De lancering van nu is de tweede keer dat het initiatief weefselchips naar de ruimte stuurt sinds december vorig, toen immuunsysteemchips naar de ruimte werden gestuurd. Elk van de chips die op zaterdag naar het ISS worden gelanceerd, modelleert specifieke weefsels: de bloed-hersen-barrière, bot en kraakbeen, nieren en long- en beenmerg. De laatste chip is specifiek ontworpen om de reactie van het lichaam op infecties te begrijpen: de longcellen zullen worden geïntroduceerd in een bacteriële infectie en op zijn beurt zullen de cellen van het immuunsysteem op de chip worden geëvalueerd op hun effectiviteit in het stoppen van die infectie. 

Het plan is om de chips na lancering naar het ISS te sturen alwaar ze na ongeveer een dag, nadat ze zijn afgemeerd naar het station, door de astronauten overgebracht  zullen worden naar hun juiste plaats op het ISS. Vanuit het perspectief van de astronauten die aan de experimenten werken, zal het lijken op het werken met aluminium containers, waarbinnen de chips worden voorzien van vloeistof en gas. De menselijke cellen zullen dan snel uitgroeien tot de functie van verschillende organen en na twee weken worden ze ingepakt, opgeslagen en teruggeplaatst aan boord van de SpaceX Dragon-capsule. Na 40 dagen keert de capsule uit het ISS, terug naar de aarde. “Een dag later brengt een cargoschip de capsule terug naar Long Beach, Californië, en wetenschappers kunnen het experiment daar ophalen. Elk tissue project zal tweemaal naar de ruimte gaan. De eerste ronde is ontworpen om te zien hoe de cellen in de ruimte veranderen, terwijl de tweede missie draait om het testen van potentiële medicijntherapieën op de biologische processen die tijdens de eerste missie werden waargenomen. Bron; Inverse, SpaceX

 

 

Share

Speak Your Mind

*