3 december 2023

Op de ‘Planetary Defense Conference’ werd o.a. gesproken over de passage van Apophis in 2029

Simulaties van de vorm van Apophis op basis van waarnemingen aan diens lichtkromme. Credit: Database of Asteroid Models from Inversion Techniques (DAMIT) and Wikimedia Commons.

Afgelopen week is in Washington DC de zesde Planetary Defense Conference gehouden, waarbij wetenschappers discussieerden over de risico’s die de aarde loopt door objecten als kometen en planetoïden die potentieel in botsing kunnen komen met de aarde. Er zijn op dit moment ongeveer 20.000 planetoïden bekend waarvan we weten dat hun baan in potentie dicht bij die van de aarde kan komen – hun aantal groeit door waarnemingen met 150 per maand. Eén van die potentiële bedreigingen waarover op de PDC gesproken werd – met name bij sessie 3 op 30 april van het programma – is de 370 meter grote planetoïde 99942 Apophis, die op 13 april 2029 (da’s een vrijdag, jawel, vrijdag de 13e woehahaha…) op 31.000 km afstand langs de aarde zal scheren. Op dat moment zal ‘ie met het blote oog zichtbaar zijn (max. +3,1m). Bij de afgelopen PDC werd nagebootst wat er allemaal komt kijken bij zo’n dreiging en werd middels een simulatie nagespeeld wie wat in zo’n geval allemaal moet doen. De scheervlucht van Apophis zelf vormt geen gevaar voor de aarde, zo is inmiddels wel duidelijk uit berekeningen (zowel voor de passage in 2029 als in 2036). Toch is het goed als de passage gebruikt gaat worden om lessen te trekken over de eigenschappen van planetoïden en hoe deze bij echte dreiging bestreden kunnen worden.

Hierboven zie je een animatie (credit: Credit: NASA/JPL-Caltech) van de passage van Apophis op 13 april 2029, waarbij ‘ie net voorbij de ring van geostationaire satellieten vliegt (een ring die reikt tot wel 35.800 km, dus verder dan de dichtste afstand tussen Apophis en de aarde). De paarse streep is de baan van het ISS). Marina Brozovi? (radar  wetenschapper van NASA’s Jet Propulsion Laboratory) liet bijvoorbeeld weten dat Apophis in 2029 met radar in de gaten zal worden gehouden en dat verwacht wordt dat de planetoïde met een oplossend vermogen van slechts enkele meters waargenomen kan worden. Men verwacht dat Apophis veranderingen zal ondergaan als gevolg van de nauwe passage, bijvoorbeeld dat er ‘landverschuivingen’ op diens oppervlak gaan plaatsvinden. Op de PDC werd ook gesproken over missies zoals DART, te lanceren in 2021, waarbij men potentiële bedreigers van planetoïden van koers wil doen veranderen. Bron: Centauri Dreams.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: