17 april 2024

Hubble heeft de schoonheid van balkspiraalstelsel NGC 2903 vastgelegd

Credits: ESA/Hubble & NASA, L. Ho et al.

NGC 2903 is een balkspiraalstelsel in het sterrenbeeld Leeuw, gelegen op een afstand van 30 miljoen lichtjaar – voor sterrenkundigen is dat in de buurt. Het maakt deel uit van de grote Virgocluster van sterrenstelsels. Het stelsel werd op 16 november 1784 ontdekt door de Duits-Britse astronoom William Herschel. Met de Hubble ruimtetelescoop is het centrale deel van NGC 2903 gefotografeerd en het verbluffende resultaat ervan zie je hierboven, dubbelklikken om te verbalkspiraliseren. De spiraalarmen van NGC 2903 zie je getooid met paarsgekleurde vlekjes. Dat zijn grote gaswolken, waar nieuwe sterren geboren worden. Ook zijn talloze donkere wolken zichtbaar, die vol met stof zitten, dat het licht van de sterren er achter verduistert. Met Hubble is men bezig om 145 nabije sterrenstelsels te onderzoeken om meer te weten te komen over de interactie tussen het centrale zwarte gat en de centrale verdikking van de sterrenstelsels – NGC 2903 is één van die stelsels. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Leo vuyk zegt

    interessant is ook de rugbybal vorm van de zg. Bulge parallel met de Galaxy balk. Als support voor de bulge opbouw theorie dmv de sterren nova explosies in de balk..

  2. Hephaistos zegt

    Ligt het aan mij, of heeft dit stelsel opvallend veel grote stervormingsgebieden? Ook ontspringen de spiraalarmen vanuit de centrale buldge en niet vanuit de uiteindes van de centrale balk. Da’s normaal toch anders?

Speak Your Mind

*