22 april 2024

Delftse studenten interviewen Leonard Susskind

Leonard Susskind (1940-) is een Amerikaans theoretisch natuurkundige, professor aan de Stanford Universiteit te Californië en ook wel een van de ‘founding fathers’ van de snaartheorie genoemd. Silvester Borsboom en Lorena Hendrix, twee natuurkunde studenten aan de TU Delft hadden onlangs het genoegen deze wereldwijd bekende natuurkundige te interviewen via een Skype gesprek.

Leonard Susskind credits; Pininterest

Een ‘physics legend’, zo introduceren de twee studenten en resp. secretaris en redacteur van het tijdschrift De Physicus de inmiddels 78 jarige professor Susskind die tevens een van de oprichters is van het Stanford Institute of Theoretical Physics. Voor vele lezers van Astroblogs is Susskind uiteraard ook verre van onbekend, vaak  genoemd in een veelvoud aan Astroblogs artikelen en/of reacties meestal in verband met Susskind’s expertise op het gebied van de snaartheorie en hoe deze te gebruiken om meer inzicht in zwarte gaten te krijgen. De snaartheorie komt uiteraard aan bod in het interview maar De Physicus  start met Susskind’s vroege jeugd in de South Bronx waar zijn vader een loodgietersbedrijf runde en hoe hij al jong moest meewerken. Zijn besluit om natuurkunde te gaan studeren en de ontwikkelingen op het gebied van de snaartheorie volgen. Ook vertelt Susskind hoe de passie voor het lesgeven hem hielp om een onderwerp nog beter onder de knie te krijgen en hoe zijn vroege interesse voor de quantum mechanica hem een eind op weg hielp een beter inzicht in de deeltjesfysica te krijgen. Verder wijdt hij zich nog steeds aan het onderzoek in de snaartheorie en benoemt hij zijn samenwerking met de Nederlandse natuurkundige Gerard ’t Hooft en hun gemeenschappelijke interesse in ’the holographic principle’. Enfin, en nog veel meer… De Physicus is het kwartaalblad van VvTP, de Vereniging voor Technische Physica, te Delft. Hierbij mijn welgemeende dank aan de redactie voor het toesturen van de link. Het interview is in het Engels mocht er vraag zijn naar een NL’se vertaling dan hoor ik het graag.

https://www.vvtp.tudelft.nl/commies/physicus/pdf/Physicus-April-2019-Interview.pdf

 

Share

Comments

  1. Alexander Sieuw zegt

    Er zijn heel wat lezingen/lessen van deze man terug te vinden op sociale media.
    Ik heb, als leek, enkele van zijn videos bekeken en was onder de indruk van hoe hij iets moeilijks toch vrij eenvoudig wist uit te leggen. Het lijkt me een aimabele man die op een plezante manier zijn vak verkoopt.
    De lessen waren volgbaar tot er, voor mij persoonlijk, teveel formules aan te pas begonnen te komen en mijn hersenen tilt sloegen.

Speak Your Mind

*