9 december 2023

Even voorstellen; de Lunar Zebro maanrover ‘made in Delft’

De Lunar Zebro is momenteel de kleinste en lichtste maanrover gepland om de maan te bezoeken en voor de Zebro zou dat 2022 zijn. De Lunar Zebro is geheel ‘made in Delft’, ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft onder leiding van o.a. Dr. Ir. Chris Verhoeven (Micro-electronica) en Maneesh Kumar Verma (Operations manager). De rover is zeer licht, 1,5 kg, bezit C-vormige pootjes en is er in meerdere versies, waaronder ook een voor op aarde. Het is de bedoeling dat de Zebro uiteindelijk in zwermen gaat opereren opdat hij complexe taken kan volbrengen, niet alleen op de maan maar ook op Mars voor exploratie en op aarde bijvoorbeeld bij reddingsoperaties in grotten.

Lunar Zebro concept credits; Twitter Lunar Zebro groep

In de Lunar Zebro is een systeem ingebouwd dat in het geval er meerdere van dezelfde rovers aanwezig zijn ze goed kunnen samenwerken in zwermen voor wat betreft mobiliteit en exploratie van het gebied, met name op ruige terreinen. Dit ‘gedecentraliseerd zwermen’ zoals de bouwers het noemen betekent dat de robot autonoom beslissingen neemt en in het geheel niet operationeel aangestuurd wordt vanaf de aarde. Met meer rovers kan het systeem met zijn ‘familie’ ook complexere taken uitrichten. Volgens Verhoeven is de robot zeker niet de snelste of efficiëntste ooit gebouwd maar is hij wel oerdegelijk. En voor exploratie of het nu grotten of lava tunnels zijn is het heel belangrijk dat het systeem solide en robuust is. De ‘aardse’ versie van de Zebro is iets anders, deze hoeft niet bestand te zijn tegen straling of maanstof. De Lunar Zebro zal als alles naar behoren werkt zo een 14 dagen standhouden op de maan maar niet de koude maantemperaturen tijdens de maannacht overleven. Voorlopig staat de lancering voor de Lunar Zebro gepland in 2022. Bron; Delta

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Het zou ontzettend stoer zijn als Nederland na Amerika, Rusland en China het vierde land ter wereld wordt dat een geslaagde maanlanding uitvoert!

    Groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d