Missiespecialisten van het Russische staatsbedrijf RSC Energia hebben een ‘one-orbit’ vluchtprofiel ontwikkeld van in totaal twee uur voor het bereiken van het Internationaal Ruimtestation ISS. Belangrijke voordelen van een dergelijk profiel, waarbij het ruimteschip na lancering slechts één omloop rond de aarde uitvoert alvorens richting de lage aardebaan (LEO) gestuurd te worden naar het ISS, is de reductie van tijd voor de ruimtevaarders en tevens een snelle levering van goederen.
Een snelle route naar het ISS is sowieso voordelig daar bovendien geldt dat hoe eerder het ruimtevaartuig een rendez-vous met het ISS maakt des te meer er bespaard wordt op brandstof en andere ondersteunende vlucht middelen. De implementatie van een one-orbit rendez-vous profiel zal moeten voldoen aan een aantal stringente ballistische voorwaarden voor de relatieve positie van het ruimtevaartuig en het station. Een speciale procedure die is ontwikkeld door de missie specialisten van RSC Energia, Ruslands grootste fabrikant van ruimtevaart onderdelen, zal het echter mogelijk maken om het one-orbit vluchtprofiel nog vaker te gebruiken dan de reeds toegepaste four-orbit* rendez-vous (voorheen waren het wel ruim 30 omloopbanen). Het blijkt dat hoe hoger de geografische breedte van de lanceerlocatie is van waaruit een lancering wordt uitgevoerd, des te efficiënter het gebruik van deze one-orbit procedure. Op een dergelijke manier kunnen bijvoorbeeld lanceringen met dit one-orbit rendezvous profiel vanaf het Vostotsny Kosmodroom worden uitgevoerd zonder voorafgaande baancorrecties van het ISS en idealiter – zelfs op een dagelijkse basis. “We testen reeds een two-orbit rendez-vous vlucht profiel welk in juli 2018 en april dit jaar reeds met succes werd getest tijdens twee vrachtvluchten. In de toekomst zijn we van plan het ook voor bemande lanceringen te gebruiken,” aldus Rifail Murtzin van het Design Theoretical Support Center. Een ander toepassingsgebied met betrekking tot snelle rendez-vous profielen van ruimtevaartuigen met het station zijn reddingsoperaties in de ruimte waar de tijdsfactor kritiek kan worden. Naar de mening van RSC Energia’s ballistiek specialisten is het mogelijk om al binnen 2-3 jaar een one-orbit rendez-vous-profiel te implementeren. SpaceDaily / RIA Novosti / New Scientist
*Wanneer een Sojoez-capsule voor het eerst in een baan om de aarde komt, bevindt deze zich in een omloopbaan iets lager dan die van het ISS. Een reeks motor ontbrandingen brengt vervolgens de Sojoez in de ISS omloopbaan. Normaal gesproken zijn deze verdeeld over 34 orbitale ronden, wat een paar dagen duurt, maar tegenwoordig heeft de Sojoez slechts vier banen nodig. Op 28 maart 2013 vlogen Pavel Vinogradov, Alexander Misurkin en NASA astronaut Chris Cassidy als eerste in deze ‘four-orbit’ baan in een record tijd van zes uur naar het ISS.
Speak Your Mind