Site pictogram Astroblogs

De klimaatopwarming komt in ieder geval niet door de zon

Credit: NASA/SDO.

Dat het klimaat op aarde warmer wordt kan niet meer ontkend worden, alle metingen van de afgelopen honderdveertig  jaar geven een globale stijging van de gemiddelde temperatuur aan. Alleen over de oorzaak van de klimaatopwarming kan je nog discussie hebben en da’s gelet op de klimaatsceptici ook flink gaande. Toch kan één ding zeker worden uitgesloten als oorzaak van de klimaatopwarming: de zon.

Ja, natuurlijk heeft de zon grote invloed op het klimaat op aarde, iets wat feitelijk al miljarden jaren het geval is. Maar op de vraag of de zon ook verantwoordelijk is voor de klimaatopwarming die nu gaande is kan definitief ontkennend worden geantwoord. Wetenschappers hebben daarvoor gekeken naar de sterkte van de zonnestraling, de hoeveelheid energie van de zon die de atmosfeer van de aarde bereikt, uitgedrukt in watt per vierkante meter. Die wordt al sinds 1880 gemeten, sinds 1978 met behulp van sensoren in satellieten. Wat blijkt: zoals uit de grafiek hieronder is te zien is er géén stijgende lijn in de zonnestraling te zien, terwijl de globale temperatuur wel een stijgende lijn vertoont. De twee lijnen lopen duidelijk uiteen, een verband kan er niet zijn.

De rode lijn geeft de gemiddelde temperatuur op aarde aan, de gele lijn de hoeveelheid zonnestraling (de dunne gele lijn geeft de jaarlijkse zonnestraling weer, inclusief de elfjarige cyclus, de dikkere lijn geeft het gemiddelde weer). Credit: NASA.

Indien de zon verantwoordelijk zou zijn voor de klimaatopwarming zou de temperatuur in alle lagen van de atmosfeer moeten stijgen, van het aardoppervlak tot de hoogste delen, de stratosfeer. Maar ook hier blijkt de werkelijkheid anders: aan het oppervlak is een stijging van de temperatuur gaande, in de stratosfeer blijkt een daling van de temperatuur plaats te vinden – een duidelijk teken dat de opwarming veroorzaakt wordt door broeikasgassen in de onderste lagen van de atmosfeer. De zon kan dus niet de bron zijn van de klimaatopwarming. Bron: NASA.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten