29 maart 2024

Gene Shoemaker, de enige mens wiens stoffelijke resten op de maan liggen

Credit: USGS

Gisteravond was de eerste uitzending van ‘Govert naar de grenzen van het heelal’, de zesdelige wetenschappelijke documentaire waarin Govert Schilling ons langs allerlei astronomische hoogtepunten voert (een aanrader, maar dit even tussen haakjes). Gisteravond ging het over de gevaren die vanuit de ruimte op ons af komen, de kosmische inslagen door planetoïden en kometen. In de aflevering had Govert een interview met de vrouw van Eugene Merle Shoemaker (1928 – 1997), Carolyn S. Shoemaker, een iel, tenger vrouwtje dat grootste daden heeft verricht. Samen met haar man heeft zij vele planetoïden en kometen ontdekt, waaronder de beroemde komeet Shoemaker–Levy 9, die in juli 1994 in delen insloeg op Jupiter. Toen ik haar hoorde vertellen over haar man Gene, moest ik direct denken aan een bijzonder verhaal dat ik enkele weken terug las. Gene Shoemaker blijkt namelijk de enige mens te zijn waarvan (een deel van) de stoffelijke resten op de maan liggen! Hij stierf op 18 juli 1997 na een tragisch auto-ongeluk in de buurt van Alice Springs (Australië), waarbij Carolyn Shoemaker ernstig gewond raakte. Op 6 januari 1998 werd de Amerikaanse Lunar Prospector vanaf Cape Canaveral gelanceerd en die sonde had een kleine capsule aan boord, ontworpen door planeetdeskundige Carolyn Porco, met daarin een deel van de as van Gene Shoemaker. Op 31 juli 1999 sloeg de sonde opzettelijk te pletter in de buurt van een krater bij de zuidpool van de maan. En zo kwam de as van Shoemaker op de maan terecht.

Impressie van de Lunar Prospector. Credit: NASA/AMES

In de messing folie waarin de capsule was gehuld waren afbeeldingen te zien van de komeet Hale-Bopp, de komeet die juli 1997 nog met het blote oog zichtbaar was en die Gene en Carolyn Shoemaker nog samen hadden gezien, van de Barringer meteoorkrater in Arizona én een citaat uit Shakespeare’s Romeo en Julia:

And, when he shall die
Take him and cut him out in little stars
And he will make the face of heaven so fine
That all the world will be in love with night
And pay no worship to the garish sun

Bron: Wikipedia.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Bijzonder. Ik had eigenlijk verwacht dat men die eer aan Neil Armstrong zou gunnen door zijn as op de maan te begraven bij de eerstvolgende bemande maanlanding. Misschien doet men dat toch nog wel. Het zou een mooi gebaar zijn.

    Groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Monique zegt

    Ik heb ook genoten van de eerste aflevering ‘Govert naar de grenzen van het heelal’. Die krater in Arizona dan….wow wat een inslag. Alleen zie je op de maan vaak bij die kraters zo’n tuutje in het midden. Door andere omstandigheden hier of misschien door Daniel Barringer afgegraven?Thinking Face on Facebook 3.1

    • Enceladus zegt

      Het tuutje zal hier op aarde onderhevig zijn aan erosie en de elementen. Op de maan niet.
      Daarnaast zal die meneer Barringer er vast ook wel niet vanaf hebben kunnen blijven. 😉

      Groet,
      Gert (Enceladus)

      • Monique zegt

        Hangt misschien ook af van de grootte. De ene tuut is hoger dan de andere tuut (soort berg)Monique Face With Tears of Joy on Facebook 3.1Monique Face With Tears of Joy on Facebook 3.1Monique Face With Tears of Joy on Facebook 3.1

        Quote”Daarnaast zal die meneer Barringer er vast ook wel niet vanaf hebben kunnen blijven”
        – Was wellicht nodig voor onderzoek.

Speak Your Mind

*