Site pictogram Astroblogs

ALMA heeft aluminium gevonden rondom de piepjonge ster Orion KL Source I

ALMA beeld van de verdeling van  AlO moleculens (kleur) en warme stofdeeltjes (contouren) rondom Orion KL Source. Credit: ALMA(ESO/NAOJ/NRAO), Tachibana et al.

Een team van Japanse sterrenkundigen onder leiding van Shogo Tachibana (University of Tokyo/Japan Aerospace Exploration Agency) heeft met behulp van de ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) radiotelescoop in Chili aluminium moleculen ontdekt rondom de Orion KL Source I, een jonge, zware protoster in het sterrenbeeld Orion. Eerder was al aluminium ontdekt in meteorieten, maar nu is voor het eerst ook radiostraling van aluminum oxide (AlO) moleculen in de ruimte gedetecteerd. Meteorieten stammen uit de vroegste periode van het zonnestelsel en zo is het ook met het aluminium rondom Orion KL. Er bevindt zich in een uitgestrekte stof- en gasschijf rondom de piepjonge ster en uit die schijf kunnen zich meteoroïden, planetesimalen, planetoïden en uiteindelijk planeten vormen, zoals ook bij het zonnestelsel is gebeurd.

Orion KL Source I waargenomen met ALMA. De ster is het het centrum, in rood de gas- en stofschijf. In blauw een bipolaire gasuitstroom rondom de ster. Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Hirota et al.

Opvallend in de waarnemingen gedaan met ALMA is dat de AlO-moleculen geconcentreerd blijken te zijn in de ‘lanceerpunten van de uitstroom’ van de roterende schijf rond de ster, waar de temperatuur hoog is. Dat in tegenstelling tot andere moleculen zoals siliciummonoxide (SiO), die meer voorkomen in een groter, kouder gebied in de uitstroom. ALMA’s detectie van AlO in de hete basis van de uitstroom suggereert dat de moleculen worden gevormd in hete gebieden dicht bij de protoster. Eenmaal verplaatst naar koudere streken, zou AlO worden gevangen in stofdeeltjes die aluminiumrijk stof kunnen worden, zoals de oudste vaste stof in het zonnestelsel, en verder de bouwstenen voor planeten. Hier het vakartikel over de waarneming aan aluminium rondom Orion KL Source I, verschenen in de Astrophysical Journal Letters. Bron: Eurekalert.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten