24 mei 2024

Vlieg mee over Mars’ Mount Sharp!

Een nieuwe animatie video zet een aantal gebieden van Mount Sharp op Mars in de spotlights waar NASA’s Mars rover Curiosity zich reeds voortbeweegt sinds 2014. Ook toont de virtuele lucht tour de route voor de komende jaren. Elke regio op de foto hierbij gevoegd vertegenwoordigt een andere periode in de geschiedenis van Mount Sharp, die ongeveer vijf kilometer vanaf de basis van Gale Crater oprijst. Wetenschappers van Curiosity willen deze plaatsen bezoeken om meer te weten te komen over de geschiedenis van het water op de berg, die langzaam opdroogde toen het klimaat veranderde.

Mount Sharp, nieuwe mogelijke route voor Curiosity credits; NASA / JPL / ESA / JHUAPL / MSSS / USGS Astrogeology Science Center

Een gebied dat eruit springt qua belangstelling voor de Mars planetaire wetenschappers is de zogeheten “clay-bearing unit” waar Curiosity recentelijk begonnen is aan het analyseren van rotsmateriaal. Mars wetenschappers zijn zeer geïnteresseerd in deze klei rijke plek, al sinds de lancering van de Curiosity. Op 6 april j.l ‘proefde’ de rover een eerste monster van dit deel van Mount Sharp. Curiosity boorde een stukje steen toen gedoopt ‘Aberlady’ en leverde het stukje bij zijn science lab af vier dagen later. Sporen klei mineralen vormen zich vaak in water. NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) detecteerde een sterk klei signaal hier lang voor de landing van de Curiosity in 2012. Het vinden van de bron van dat signaal zou de wetenschappers kunnen helpen inzicht te krijgen of een natter Martiaans tijdperk deze laag van Mount Sharp formeerde.  Verder interessante plekken zijn de rotskliffen van de “sulfate-bearing unit” waar sulfaat mineralen een indicatie kunnen geven of het gebied in de oudheid opdroogde of zuurder werd en Gediz Vallis, waar een rivier mogelijk een pad door de sulfaateenheid heeft uitgehouwen.

Elke regio vertegenwoordigt een andere periode in de geschiedenis van Mount Sharp, die ongeveer vijf kilometer vanaf de basis van Gale Crater oprijst. Wetenschappers van Curiosity willen deze plaatsen bezoeken om meer te weten te komen over de geschiedenis van het water op de berg, die langzaam opdroogde toen het klimaat veranderde. Hoe deze veranderingen plaatsvonden op Mount Sharp kan nieuwe inzichten opleveren over waarom water – een van de meest kritieke bronnen voor het leven – miljarden jaren geleden uit Mars verdween. Ingesproken door project wetenschapper Ashwin Vasada. Credit: NASA/JPL-Caltech/ESA/U of Arizona/JHUAPL/MSSS/USGS Astrogeology Science Center / NASA Mars Exploration Program

 

 

Share

Speak Your Mind

*