25 februari 2024

SpaceX’ 60 Starlink satellieten waren vannacht boven Nederland als ‘Ufo-treintje’ zichtbaar [Update]

Credit: © Marco Langbroek via SatTrackBlog.

De gisteren om 04.30 uur Nederlandse tijd gelanceerde zestig (!) Starlink satellieten van Elon Musk z’n SpaceX, waar we eerder over schreven, vlogen vannacht in formatie boven Nederland en dat leverde spectaculaire beelden op. Eerst kwamen ze kort voor 01.00 uur boven ons land en rond 02.30 uur nog een keertje. Het was te zien als een lange rits van tientallen lampjes, die achter elkaar aanvlogen. Veel mensen wisten niet wat ze zagen. Zo vroegen sommigen zich af of het ufo’s waren of Rusland dat Amerika aanvalt. De satellieten werden onder andere door Marco Langbroek vanuit Leiden waargenomen, die 56 satellieten telde. Op dat moment vlogen ze op een hoogte van 440 km en ze zijn onderweg naar hun definitieve baan op 550 km hoogte, van waaruit ze er voor gaan zorgen om breedbandinternet wereldwijd beter bereikbaar te maken. langbroek maakte onderstaande video van de Starlink-formatie.

SpaceX Starlink objects train 24 May 2019 from Marco Langbroek on Vimeo.

Komende nachten zal het treintje nog wel vaker zichtbaar zijn, totdat de satellieten, die elk door voortstuwing naar hun eigen baan zullen gaan, ter ver uit elkaar zijn. De zestig satellieten werden gelanceerd vanaf Space Launch Complex 40 (SLC-40) van Cape Canaveral in Florida. De eerste trap van de Falcon 9 raket maakte vervolgens een zachte landing op het drijvende dok genaamd “Of Course I Still Love You” in de Atlantische Oceaan. Hieronder videobeelden van de lancering.

Bron: Sattrackcam Leiden + NOS.

[Update 26 mei 11.00 uur] Afgelopen nacht (26 mei) was het ‘Starlink-satelliettreintje’ ook twee maal zichtbaar, alleen was het een stuk minder goed zichtbaar dan de nacht ervoor en was de afstand tussen de satellieten ook toegenomen. Ik heb ze zelf helaas niet gezien, vanuit Dordrecht bekeken, maar in Leiden kon Marco Langbroek dit filmpje ervan schieten. Hij kon ook zien dat sommige satellieten varieerden in helderheid. Wel opgemerkt dat hij voor z’n waarneming een verrekijker gebruikte, dus dat maakt wellicht het verschil (had ik namelijk niet gedaan). Alles bij elkaar duurde het zo’n twee minuten.

SpaceX Starlink objects train 25 May 2019 pass 2 (23:50 UT) from Marco Langbroek on Vimeo.

Share

Comments

 1. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

  Ik schrik toch wel van hun helderheid. Het zijn vrij kleine satellieten, maar toch heel goed zichtbaar. En dit zijn er nu 60, maar als het er straks uiteindelijke 12000 zijn (200 keer dit treintje dus), dan vrees ik toch dat de Astrofotografen onder ons veel moeite gaan hebben om nog foto’s te maken vanaf Aarde.

 2. Avatar foto Monique zegt

  Martin, dat zou best eens een naar bijverschijnsel kunnen zijn met al die treintjes.

 3. Da’s best een serieus probleem, die lichtvervuiling van al die satellietjes. Hoe klein ze ook moge zijn, als ze zo helder zijn dan is dat echt heel vervelend en storend. Plus dat je kans hebt op defecte satellieten (in die enorme vloot van 12.000 van die dingen is daar grote kans op), die dan mogelijk weer kunnen gaan botsen omdat ze oncontroleerbaar zijn en dan extra ruimtepuin kunnen veroorzaken.

 4. Arnold Tukkers zegt

  Heeft iemand al de tijdstippen van de overgangen van komende avond/nacht?

 5. Arnold Tukkers zegt

  Treintje met Space X Starlight satellieten ook komende nacht (26 mei) te zien! Rond 00:11 en 1:48 Nederlandse tijd, plus of min een onzekerheid van meerdere minuten. Bijgevoegd de twee sterrenkaartjes met de overgangen.

  Met dank aan Marco Langbroek.
  https://sattrackcam.blogspot.com

 6. Avatar foto Monique zegt

  Ik heb mijn digitale camera al op het statief en de grote Canon700D op de telescoop. Hopelijk na 00:00 uur hier nog net zo helder als dat het nu is. Ik ben er klaar voor, ik ben er klaar voor Monique Grinning Face on Facebook 3.1

  MoniqueTelescope 3.1

 7. Saroya zegt

  Ik ben druk aan het wachten vanaf 00.00. Klaar voor de start.
  Maar nog niets gezien.
  Jullie wel??

 8. Niets gezien van 23:50 tot 1:15

 9. Philippa zegt

  Is er om plm 03.30 uur ook nog wat te zien?

 10. Philippa zegt

  Zijn de satellieten ook nog te zien op 26 mei rond 03.30 uur?

  • Avatar foto Monique zegt

   Heel de avond en nacht buiten naar boven gekeken. Net nog gauw het resultaat geüpload. Ga nu gauw naar mijn bedje toe.

 11. Ik heb ook om 00.10 uur buiten gestaan om de Starlink satellieten te zien, maar ook hier in Dordrecht niets gezien helaas. Ik zag wel vreemd genoeg ergens rond 00.20 uur opeens twee heldere lichten, pakweg twee graad van elkaar verwijderd die een paar seconden te zien waren en die vanuit het westen richting Zenit trokken. Ik wilde mijn camera pakken en er een foto van maken toen ze langzaam verdwenen en niet meer te zien waren. Geen idee of dit ook satellieten waren, maar ze hadden dan wel een afwijkende baan. Ze waren ongeveer van magnitude 0. Monique, bedankt overigens voor jouw filmpje. Leuk met enkele bekende sterren daarop. Jammer dat jij ze ook niet gezien hebt.

  • Avatar foto Monique zegt

   Ik had de telescoop op het zuidwesten gericht en mijn andere camera op het westen waar het ISS ook wel over het dak van de overbuurvrouw komt. Ik heb na 00:30 wel twee heldere ‘blinks’ boven mijn hoofd gezien die daarna uitdoofde terwijl ik de stand van de camera wat meer omhoog aan het instellen was. Om 23:56 heb ik nog gauw mijn batterij moeten vervangen en misschien daarom de satelliettrein gemist? Al met al toch nog tot 02:00 buiten gestaan, je weet maar nooit.

   Zoals je op de video goed kunt horen was ik in gezelschap van onze rare druktemaker van een kikker. Hij is tweekleurig en heeft ons al eens indirect de stuipen op ons lijf weten te jagen.’s Nachts dacht een buurtkat de kikker te kunnen vangen en is toen samen met het tuinbeeld de vijver in gevallen. Met raam open en de slaapkamer aan die kant schrik je toch van zo’n klap midden in de nacht.
   Monique Frog on Facebook 3.1

   • Zouden die twee heldere ‘blinks’ die jij zag overeenkomen met die twee heldere lichten die ik zag? Ze waren pakweg twee graad van elkaar verwijderd (vier maandiameters).

    • Avatar foto Monique zegt

     Dat vraag ik mij ook af. Het was pal boven mijn hoofd en beslist geen vliegtuig. Dordt en Spijkcity liggen ook weer niet zo astronomisch ver van elkaar vandaan.Ik had al gauw de Canon 700D van de telescoop gehaald om op het statief te zetten want het is haast onmogelijk om zo’n gebeurtenis op het moment suprême door de telescoop te filmen. Dat gaat veel te snel.

 12. Ik heb net nog even een update aan de blog toegevoegd met een video van het Starlinktreintje afgelopen nacht.

 13. Anique zegt

  Is er vannacht ook iets te zien? En zo ja, hoe laat?

 14. Anique zegt

  Dankjewel!! Hopelijk trekt de bewolking weg..

 15. Anique zegt

  Jawel..!! Ik heb ze zojuist gezien..!! Leek niets meer op een treintje..
  Maar ik heb ze net gezien..!! ????

 16. Avatar foto Monique zegt

  Voor degene die ’s avonds de SpaceX Starlink voorbij willen zien komen heb ik een link. https://findstarlink.com/#1023;3
  Ga naar home waar je een plaats in de buurt kunt invoeren. Vandaag zie ik op 31 maart dat hij op 21:18 (9:18 PM) langs komt. Op Stellarium heb ik de Starlink ook toegevoegd, maar het klopt niet met de tijd van de findstarlink.
  Ook bij de andere tijden zit de Starlink iedere keer achter de aarde.

  De Starlink-link klopt wel want mijn middelste zoon en schoondochter zagen afgelopen zaterdag en zondag wel 15 tot 20 van die lichten op rij langskomen rond 20:30 uur. Ze vlogen in een rechte lijn met 30 seconden ertussen in noordoostelijke richting over de Veluwe.

  Heeft iemand hetzelfde met Stellarium dat de aangegeven tijd waarop de Starlink te zien moet zijn niet klopt? Arie, jij misschien?


  Hier zie je dat het kadertje van de Starlink achter de aarde zit (ik heb de aarde uitgeschakeld omdat je dan gras ziet en geen kader)

  Voor degene die vanavond bij heldere hemel vanavond het ISS wil zien langskomen is het zichtbaar van ca 21:45 (laag in het westen) tot 21:50 (zuidzuidoosten); het beweegt onder Venus en de maan door.
  (zag het op Twitter bij Govert Schilling langskomen)

 17. Alleen voor beschuit kom ik er uit 🙂

Speak Your Mind

*