Vanochtend om 08.23 uur Nederlandse tijd is vanaf Plesetsk Cosmodrome in Rusland een Sojoez-2-1b raket gelanceerd met aan boord een GLONASS-M navigatiesatelliet – de Russische tegenhanger van de Amerikaanse GPS- en Europese Galileo-satellieten. Het was de 58e keer dat zo’n satelliet gelanceerd werd en normaal gesproken zouden we hier niet zo’n aandacht voor hebben. Deze lancering is echter het melden waard, want zo’n tien seconden na ‘lift-off’ werd de raket geraakt door de bliksem. Vijf minuten voor de lift-off was het begonnen met regenen, maar zoals we gewend zijn van de Russen laten ze zich door zo’n buitje niet weerhouden toch te lanceren en ook nu ging alles gewoon door. Op de foto hierboven zien we de bliksem inslaan in de raket. En de gevolgen? Niets, niente, nichts, nadah, volgens de autoriteiten is alles verder goed gegaan en is de satelliet in de juiste baan om de aarde afgeleverd. Goede bliksemafleider in die Sojoez raketten kennelijk. In de video hieronder zie je de bliksem inslaan.
Bron: NASA Spaceflight.
Echt? Maar de chips in die satelliet, overleven die de elektromagnetische puls dan zomaar?
Groet,
Gert (Enceladus)
Kennelijk kunnen de Sojoez én GLANOSS satelliet tegen een stootje. Op Space.com lees ik: “A stable telemetric connection is established and maintained with the spacecraft,” officials with Russia’s Ministry of Defense wrote in this translated update. “The on-board systems of the Glonass-M spacecraft are functioning normally.”
Die bliksemschicht wordt dus meteen door de raket en satelliet gelijk aangetrokken en meteen weg gekaatst ? Ik geloof maar moeilijk dat hier geen sporen van terug te vinden zijn.
Vliegtuigen worden ook wel eens geraakt door de bliksem. Dan is de apparatuur toch ook niet gelijk kapot? Ik neem aan dat ze bestand zijn tegen inslagen.Zie bijvoorbeeld deze website daarover: https://bliksemdetectie.nl/index.php/onweervragen/2989/is-onweer-gevaarlijk-voor-vliegtuigen