1 maart 2024

Dit zijn welgeteld 1824 supernovae, ontdekt door één instrument in korte tijd: Subaru

Credit: Michitaro Koike of NAOJ

Sterrenkundigen hebben met behulp van de Hyper Suprime-Cam, da’s een 870 mega-pixel digitale camera verbonden aan de Subaru telescoop op Hawaï, in zes maanden tijd maar liefst 1824 nieuwe supernovae ontdekt. Ding dong, meer dan 1800 supernovae in zes maanden, da’s een ongelofelijk aantal! Hierboven zie je ze allemaal op een rijtje, ienie mienie weergegeven. Op deze pagina kan je ze allemaal in meer detail bekijken en net als op de foto hieronder (waarop enkele van de 1824 supernovae te zien zijn) is dat in drie versies: links een foto van het sterrenstelsel waarin de supernova plaatsvond vóór de uitbarsting, midden een foto nádat de uitbarsting plaatsvond en rechts het verschil tussen die twee, waarop alleen de supernova te zien is.

Credit: Michitaro Koike of NAOJ

De door Hyper Suprime-Cam en Subaru waargenomen supernovae bevatten een mix aan types. Zo waren er bijvoorbeeld 433 van het type Ia, dat zijn supernovae die ontstaan als een witte dwerg door massatoevoer te zwaar wordt en een thermonucleaire uiitbarsting ondergaat. Van die 433 type Ia supernovae waren er 58 die plaatsvonden op een afstand van meer dan acht miljard lichtjaar en daarmee vormen zij een ideale manier om de uitdijingssnelheid van het heelal te bepalen. Ook vond men vijf zogeheten ‘superluminous supernovae’, dat zijn supernovae die tussen de vijf tot tien keer zo helder kunnen worden als type Ia supernovae. Hieronder een video over de supernovae.

Met de waarnemingen aan de supernovae willen de sterrenkundigen meer te weten komen over de expansiesnelheid van het heelal en daarmee over de donkere energie, de mysterieuze energie die ervoor zorgt dat het heelal versneld uitdijt. Hier het vakartikel over de waarneming van de 1824 supernovae, te verschijnen in de Publ. Astron. Soc. Japan. Bron: Subaru.

Share

Speak Your Mind

*