14 april 2024

Kijk nou, een video van een totale zonsverduistering van 119 jaar geleden!

Credit: Bryony Dixon/BFI.

Op 28 mei 1900 vond er een totale zonsverduistering plaats, die zichtbaar was van Mexico, het zuidoosten van de Verenigde Staten tot aan Noord-Afrika. De Engelsman Nevil Maskelyne, die filmmaker, amateur-sterrenkundige én goochelaar was, was op dat moment in de Amerikaanse staat North-Carolina en daar heeft hij de verduistering weten te filmen, de eerste filmopname van een totale zonsverduistering die bewaard is gebleven. Hij beschouwde zo’n totale zonsverduistering ook als een soort van magische verdwijntruc – geef ‘m eens ongelijk – en wilde ‘m daarom op de gevoelige plaat vastleggen, om ‘m in Engeland aan bezoekers van z’n Egyptian Hall, een theater in de wijk Picaddily te laten zien. Voor die tijd was zo’n eclips filmen een unieke prestatie. Maskelyne moest daartoe speciale adapters bouwen om de camera en telescoop aan elkaar te kunnen verbinden. Hieronder een kaart van het zuidoosten van de VS, waarop te zien is hoe de totaliteitszone precies liep.

De film werd enkele jaren terug gevonden in de archieven van The Royal Astronomical Society. De film was in zeer slechte staat, maar restaurateurs van het BFI National Archive waren in staat om de film frame per frame te herstellen en in 4K resolutie om te zetten. Het resultaat ervan kunnen we hieronder zien. Het is de eerste totale zonsverduistering die op film is vastgelegd.

Maskelyne had twee jaar eerder ook al een totale zonsverduistering weten te fotograferen, de eclips die in 1898 in India te zien was. Maar die opnames werden jammer genoeg gestolen toen hij op de terugweg naar huis was. Bron: Space.com.

Share

Comments

  1. Co van Driel zegt

    GEWELDIG ! Meer dan een eeuw geleden !

Speak Your Mind

*