16 april 2024

Dominique Wanningen (17) wint dertiende Nederlandse Sterrenkunde Olympiade

De winnares van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2019, geflankeerd door de nummers 2 en 3. Van links naar rechts: Annemarijn Zwerver, Dominique Wanningen en Tijn Ansems. Credit: Radboud Universiteit.

Dominique Wanningen (17) van het Murmellius College in Alkmaar is de winnaar van de dertiende Nederlandse Sterrenkunde Olympiade. Zij heeft een waarneemreis naar de sterrenwacht op het Canarische eiland La Palma gewonnen. De tweede prijs, een telescoop, ging naar Annemarijn Zwerver (18) van het Hogeland College in Warffum en de derde prijs, een astronomieboek, is gewonnen door Tijn Ansems (16) van het Willem van Oranje College in Waalwijk.

De Sterrenkundeolympiade vond dit jaar plaats op de Afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het is een jaarlijkse wedstrijd voor middelbare scholieren die geïnteresseerd zijn in natuur- en sterrenkunde en wordt afwisselend georganiseerd door een van de NOVA-instituten.

Winnares Dominique Wanningen krijgt felicitaties van directeur Gijs Nelemans van de Afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen. Credit: Radboud Universiteit.

In de eerste ronde hebben deelnemers opgaven moeten doen, die hun kennis en inzicht in de sterrenkunde testten. Hieruit zijn de beste acht deelnemers gekozen. Zij zijn uitgenodigd voor de finale, waarbij ze de afgelopen dagen een groot aantal masterclasses voorgeschoteld kregen over uiteenlopende onderwerpen, zoals zwaartekrachtgolven, supernovae en exoplaneten. De docenten dit jaar waren Gijs Nelemans (gravitatiestraling), Onno Pols (sterhopen), Marijke Haverkorn (exoplaneten), Nadia Blagorodnova (supernovae) en Frank Verbunt (sterclusters).

’s Avonds waren er sociale activiteiten. Zo zijn de deelnemers naar een escaperoom geweest, kregen ze een rondleiding bij de telescopen van de Radboud Universiteit en was er een barbecue. Aan het eind hebben de deelnemers een test afgelegd over de nieuw geleerde materie.

De hoofdprijs is traditiegetrouw een reis naar de Roque de los Muchachos-sterrenwacht op het Canarische eiland La Palma, waar Dominique Wanningen met een professionele telescoop mag gaan waarnemen. Daarnaast mag zij een verslag schrijven over haar reis voor astronomie-magazine Zenit.

Sponsoren van de 13e Nederlandse Sterrenkunde Olympiade zijn: Ganymedes (optische instrumenten), LKBF, KNAW, NOVA, ASTRON, SRON en KNVWS. Bron: Astronomie.nl

Share

Speak Your Mind

*