28 november 2023

NASA koopt extra plaatsen Sojoez capsule in voor 2020

Sinds de Space shuttle in 2011 met pensioen ging heeft NASA altijd plaatsen op de Russische Sojoez ruimtecapsule moeten inkopen voor de vluchten naar het ISS. NASA hoopte vurig dat in 2019 aan deze procedure een eind zou komen Echter met het nieuwe vluchtschema dat recent is vrijgegeven heeft NASA erkent dat ze de astronaut stoelplaatsen op de Sojoez voor komend jaar nog hard nodig hebben en zo blijft NASA voor de volgende lanceer ronde van ISS vluchten nog afhankelijk van Rusland. De vertraging die de commerciële lanceringen van SpaceX (o.a. de Demo-1 explosie op 20 april j.l.) en Boeing hebben opgelopen zijn hier debet aan. Het is zelfs zo dat het nieuwe vluchtschema nog helemaal geen vluchten met commerciële lanceringen laat zien.

NASA astronaute Christina Koch zal 335 dagen in de ruimte blijven, een record voor een vrouw. credits; NASA

NASA had gedacht zo eind 2019 wel te kunnen stoppen met de inkoop van astronaut plekken op de Sojoez raket. Echter dit is niet het geval, de switch naar SpaceX en Boeing kan voorlopig niet doorgaan. Beide bedrijven hebben vertraging opgelopen bij het testen van de crew capsules en de certificering voor het vliegen van bemanningen. NASA ’s oplossing is nu om twee extra plaatsen op de Sojoez in te kopen, de missies op het ISS te verlengen en op deze manier eind 2019 en begin 2020 door te komen. Hierdoor komt het dat NASA astronaut Christina Koch, die nu in het ISS is, langer zal blijven, in totaal 335 dagen, een record voor een vrouw. (Record van een NASA mannelijke astronaut, Scott Kelly, is 340 dagen, voor een vrouw, NASA astronaute Peggy Whitson, 288 dagen). Ook Kochs collega Andrew Morgan welke in juli naar het ISS zal gaan, zal langer in de ruimte blijven, voor ten minste 7 maanden en een retourvlucht is nog niet gepland voor hem.

Op 24 juni a.s. zullen drie huidige ISS astronauten NASA’s Anne McClain, de Canadees David Saint-Jacques, en Roskosmos’ Oleg Kononenko, naar aarde komen met een Sojoez capsule. Een maand later zal het ISS weer op volledige capaciteit van zes personen komen met de aankomst van Morgan voor zijn lang verblijf in het ISS, ESA’s Luca Parmitano en Roskosmos’Alexander Skvortsov zullen hem vergezellen. Vervolgens zal ergens in juli de Demo-2 missie volgen die bemand zal zijn met SpaceX astronauten Bob Behnken en Doug Hurley, zij zullen twee weken op het ISS verblijven en met de Demo-2 weer naar aarde terugkeren. Zij maken deel uit van SpaceX certificerings en testprogramma maar zullen niet in aanmerking komen als Expeditie bemanning voor het ISS.

Op 25 september a.s. zullen NASA astronaut Jessica Meir en Roskomos kosmonaut Oleg Skripochka naar het ISS vertrekken. Dan zullen zij vergezeld worden door de eerste ISS astronaut uit de Verenigde Arabische Emiraten, Hazzaa Ali Almansoori. Laatstgenoemde zal slechts tot 2 oktober blijven en terugkeren met de huidige ISS astronauten Nick Hague en Alexei Ovchinin. In februari 2020 zullen Parmitano, Skvortsov en Koch naar aarde terugkeren. Meir, Skripochka en Morgan zullen in de lente terugkeren. Eind 2019 plant Boeing een bemande Starliner voor een testvlucht, die volgt op een onbemande testvlucht in augustus a.s. gepland. Boeings bemande vlucht zou een team naar het ISS moeten brengen maar data zijn nog niet bekend. Echter zowel Boeing als SpaceX moeten hun testprogramma voor zowel de parachutes als afbreekprocedure nog voltooien. Van Boeing is bekend dat deze reeds vier van de vijf geplande parachute testen recent succesvol afgerond zijn. Kortom er moet nog aardig wat werk verzet worden maar de finishlijn gloort aan de horizon. SpaceX zal eerst een abort test met de Crew Demo-2 doen oorspronkelijk bedoeld voor de bemande ISS vlucht, echter hiervoor wordt een andere gebouwd. Bron; Astronomy.com / NASA / Space.com

Share

Comments

  1. Wat is dat toch met Amerikanen en bemande ruimtevaart? Wat een eerste klas puinhoop…

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: