2 maart 2024

‘Seeing 2020’ 24 uur per dag live meekijken naar de bouw van de Mars 2020 rover

Een nieuwe clean room webcam bij het Jet Propulsion Laboratorium in Pasadena, Californië, stelt belangstellenden in staat om vanaf de eerste rij mee te kijken hoe technici een nieuwe Mars rover bouwen. Het gaat in casu om de Mars 2020 rover, die als alles volgens schema verloopt volgend jaar naar de Rode Planeet gelanceerd zal worden op een Atlas V raket. De Mars rover, zal, als hij alle barre omstandigheden van de lancering en het vacuüm van de ruimte heeft doorstaan, landen op Mars op 18 februari 2021 in de Jezero krater. Bij de landing zal de sonde geholpen worden door een soort luchtkraan die de 1040 kilogram wegende robotsonde voorzichtig op het oppervlak moet zetten. Daar zal hij beginnen aan de zoektocht naar sporen van leven ‘biomarkers’ op en in het oppervlak. Voor al deze omstandigheden is men bij NASA druk bezig oplossingen te bedenken en in te bouwen opdat de rover optimaal op Mars aankomt en daar zijn werk kan gaan doen.

Mars 2020 credits; NASA

De webcam is gesitueerd in NASA s High Bay 1 clean room, en is genaamd ‘Seeing 2020’. Het betreft een live 24 uurs stream, met uitzondering van onderhoud in periodes van technische storingen. Er wordt niet continu aan gewerkt, vanaf 8 uur in de ochtend lokale tijd (het is in Californië 9 uur vroeger). Seeing 2020 zal vergezeld gaan van series webchats die plaatsvinden tussen maandag en donderdag van 11.00 tot 16.00 in de middag, lokale tijd. In die dagen kan men vragen stellen aan leden van het Mars 2020 team of het JPL social media team. Bron; NASA  / New Atlas

Share

Speak Your Mind

*